Idavirulane avastas Järvamaa kinnisvaraturu

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ida-Virumaal tegutsev kinnisvaraettevõtja ostab Järvamaal kokku ühe- ja kahetoalisi kortereid, et anda need pikaajalisele rendile. Huvi korterite vastu on tõstnud ka nende eest küsitavat hinda, kuid müügitehingutes see veel ei kajastu.

Osaühing S.A.CITO juhatusse kuuluv Igor Arefjev (pildil) sõnas, et avastas aasta alguses Järvamaa korterituru ja on nüüd omandanud siin kümme ühe- ja kahetoalist korterit mitmes paigas, aga peamiselt Paides ja Türil. «Tegutseme üle Eesti, ostame kortereid. Teeme neis remondi ja asume neid üürima. Nii on meil palju kortereid, kuid peamiselt Lääne-Virumaal Rakveres ja Vinnis,» selgitas ta.

Et ka Eesti-keskne asukoht tundus äritegemiseks mõistlik, hakkas Arefjev uurima turgu põhjalikumalt. «Uurisime Järvamaa korterite turgu nii otse omanikelt kui ka maaklerite kaudu ja hakkasimegi siin ostma meile hinnaklassilt sobivaid kortereid,» lausus ta.

Enamik Järvamaa korteritest on Arefjev siiani ostnud otse omanikelt. «Neilt, kes on sattunud finantsraskustesse, on korteri eest võlgu ja keda ähvardab korterist väljatõstmine. Ostame nende korteri ära ja laseme neil kokkulepitud üüri eest selles edasi elada. Kokkuleppel saame neile finantsseisu paranedes ka korteri tagasi müüa,» selgitas ta.

Osaühing peabki oma eeliseks paindlikkust üürnikega, pakkudes neile notariaalse järelmaksu võimalust. «Meie üürnikud saavad olla kindlad, et makstud üür on ametlik, kuna tasumine toimub otse pangakontole,» selgitas ta. «Endiste omanike tänu tekitab positiivse energia ning selles seisnebki meie ettevõtte Nokia, et pakume neile uut, käsi-peseb-kätt-võimalust.»

Oma kogemustele toetudes teab Arefjev öelda, et rohkem soovitakse kinnisvaraturul üürida 30–50ruutmeetriseid keskküttega maja kortereid. Neid tal pakkuda ongi ja soovijatest puudust pole.

Arefjev toonitas, et osaühing rendib üksnes endale kuuluvaid kortereid.

Maakonna kinnisvaraturul tegutseja (nimi on Järva Teatajale teada – toim) sõnas, et temalgi on kortereid, mida ta müügi asemel annab praeguste madalate hindade juures pigem üürile. «Teisiti ei majanda kinnisvaraturul end ära. Muret ja vaeva on küll üüriturul tegutsedes rohkem, kuid Järvamaal pole sellist luksust, et müüd ühe korteri kuus ja saad mitu tuhat eurot vahendustasu,« selgitas ta.

Nii maakonna kinnisvaraturul tegutseva Arco Vara Paide esindaja Lea Kerma kui ka Land Kinnisvara kutseline maakler Kairi Gansen on märganud, et väljastpoolt maakonda on hakatud samuti siinsete korterite vastu huvi tundma ja ostma neid kohe mitmekaupa.

Kerma teada ostavad odavaid kortereid investeerimise eesmärgil omad inimesed, kuid seda tehakse ka väljastpoolt maakonda. Kinnisvaraturu olukorda need väga ei mõjuta. «Pigem on see konkurents kokkuostjate vahel, millest võidab vaid müüja,» sõnas ta.

Samuti pole Kerma täheldanud tühjalt seisvate korterite üürileandmise buumi. «Kes on otsustanud oma vara üürile anda selleks, et mitte liialt odavalt müüa, need on ka seda teinud, ning need, kes ei soovi oma vara müügiperioodiks üürida, on samuti oma seisukohale kindlaks jäänud,» lausus ta.

Nii on Kerma meelest Järvamaa kinnisvaraturul endiselt rahulik seis. Selle näiteks tõi ta Paide linna, kus võrreldes eelmise aasta sama ajaga on tehingute hulk suurenenud õige pisut ja just kahetoaliste korterite puhul. «Kahetoaliste korterite puhul on hinna kõikumine väga suur, neid võib osta 8000 kuni 21 000 euro eest. Hind sõltub korteri seisust, korter­elamust ja korrusest,» lausus ta.

Kairi Gansen märkis, et kui aasta algul oli ainuüksi Paides müügil üle saja korteri, siis nüüd on neid ainult 40 ringis. 2006. aastast kinnisvaraturul tegutsejana usub Gansen, et sedavõrd suur vähenemine hakkab juba hindu mõjutama.

Kuidas täpsemalt ja kuhupoole, seda ei tahtnud ta ennustada. «Midagi on muutumas, seda ma tunnen, sest kui ühe omaniku käes on ikka nii suur hulk kortereid maakonnas, siis see hakkab meie väikest kinnisvaraturgu mõjutama,» lausus ta.

Ka Tare Kinnisvara OÜ esindaja Hele Kaasiku sõnas, et ühtlaselt püsiva kinnisvaraturu juures on märgata vaid tallinlaste soovi kolida väiksemasse linna nagu Türi ja Paide ning mõningast suuremat huvi ka privaatsete maakohtade vastu.

Kinnisvara korteriturg

Paides

müügis    kogus    m² keskmine hind eurodes

1. jaanuar 2014    119    279

1. jaanuar 2015    70    362

1. november 2015    65    415

Müüdud tänavu:

1toalisi – 11, keskmine 286,81 eurot m²

2toalisi – 42, keskmine 256,25 eurot m²

3toalisi – 57, keskmine 264,52 eurot m²

4toalisi – 36, keskmine 316,02 eurot m²

5toalisi – 14, keskmine 285,98 eurot m²

Türil

müügis    kogus    m² keskmine hind eurodes

1. jaanuar 2014    38    276

1. jaanuar 2015    28    286

1. november 2015    32    288

Müüdud tänavu:

1toalisi 3

2toalisi 18, keskmine 197,64 eurot m²

3toalisi 24, keskmine 226,20 eurot m²

4toalisi 10, keskmine 283,57 eurot m²

5toalisi 4

Allikas: maa-amet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles