Mõisaajalugu jõudis tagasi koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

«See on kahtlemata väärtuslik kingitus,» sõnas eile Laupa kooli direktorile Kaarel Aluojale (paremal) mitme kilo raskust ja ligi 500 lehekülje paksust nahkköites raamatut andes kunagise Laupa mõisa viimase omaniku Otto von Taube lapselapse Alexa von Taube esindaja Tauno Lang (vasakul).

See pole suvaline juturaamat, vaid käsikirjas täidetud teos, kuhu on talletatud mõisapere eluolu ja rõõmud-mured. «Esimene sissekanne on raamatusse tehtud aastal 1849,» märkis Tauno Langega koos koolile väärtuslikku kingitust üle andmas käinud Ülle Taube (keskel), kes on mõisakooli endine õpetaja.

Nimetatud aastal ostis mõisa Gustav von Taube Georg Magnus von Fersenilt 120 000 rubla eest. Mõisa andis ta üle oma pojale Frommhold Otto von Taubele, kellelt omakorda päris selle vanem poeg Victor von Taube ning kinkis ühes võlgadega edasi oma vennale Otto von Taubele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles