Muuseum näitab esiemade pärandvara

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitöömeistrid Viivi Paimets Päinurmest (vasakul) ja Imbi Karu Türilt uurivad igat teadusjuht Ründo Mültsi saanitekki hoolega, sest neid huvitavad nii kudumise tehnikad kui ka materjalid, millest tasub õppida.
Käsitöömeistrid Viivi Paimets Päinurmest (vasakul) ja Imbi Karu Türilt uurivad igat teadusjuht Ründo Mültsi saanitekki hoolega, sest neid huvitavad nii kudumise tehnikad kui ka materjalid, millest tasub õppida. Foto: Kristo Kivisoo

Lähenevale külmale  ajale mõeldes kutsus SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum Kesk-Eesti inimesi teada andma kodudes leiduvatest vanadest tikitud või pindpõimes kootud saanitekkidest ja pulmavaipadest.

«Ootasime kõige rohkem kümmet vaipa, sest aeg, koid ja hoolimatus on teinud oma töö,» ütles teadusjuht ja näituse koostaja Ründo Mülts. «Rõõmsa üllatusena jõudis muuseumi 40 ligi saja aasta vanust Kesk-Eesti kodudes leidunud ja siinsete inimeste kasutatud saanitekki-kattevaipa.»

Eile olid koos Ründo Mültsiga vaipu üle vaatamas ja neid jõulunäituse «Muster teki peal ja teki all» tarvis välja valimas käsitöömeistrid Imbi Karu Türilt ja Viivi Paimets Päinurmest. «See on viimane minut, viimane kell sellist pärandit jäädvustada ja hoida,» ütleb Paimets, kes kiidab muuseumi tarkust saanitekid üles pildistada ja teabega varustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles