Paide tehas toodab haagiseid Volvo firmale

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide masinatehases arendavad Humuse kaubamärgi tooteid Tallinna tehnikaülikooli mehaanikateaduskonna tootearenduse eriala lõpetanud Henri Saar (vasakult), Kristofer Talviste ja Valter Sard, kelle tööpõld on veel väga lai.
Paide masinatehases arendavad Humuse kaubamärgi tooteid Tallinna tehnikaülikooli mehaanikateaduskonna tootearenduse eriala lõpetanud Henri Saar (vasakult), Kristofer Talviste ja Valter Sard, kelle tööpõld on veel väga lai. Foto: Dmitri Kotjuh

Paide masinatehases, uue nimega PMT OÜs valmis esimene Humuse kaubamärgi haagis heinarullide veoks koduturule, paari aasta pärast müüdi haagiseid juba Volvo rasketehnikaettevõttele.

Maakonna parima suurettevõtte tiitliga pärjatud osaühing PMT peabki suurimaks õnnestumiseks omatoodete ja arenduste väljatulekut Humuse kaubamärgi all.

Ettevõtte tootearendusjuht Kristofer Talviste sõnas, et edukust näitab kasvõi seegi, et 2011. aastast turule toodud kaubamärgi all arendatud haagiseid kasutab ka Volvo rasketehnikaettevõte. «Volvo firmale toodame Paides üheksatonnise kandevõimega haagiseid,» täpsustas ta.

Talviste sõnas, et alguse sai kõik heinarullihaagisest, mida üks põllumees tuli tehasest tahtma, et põllult kiiremini ja odavamalt rulle koristada.

Talviste tegi põllumehele heinarullide veoks haagise, mille eest kuulis nii sellelt põllumehelt kui ka Vändra põllumajandusühistult vaid kiidusõnu. «Kui varem suutsid nad päevas põllult koristada kahe traktoriga 200 rulooni, siis nüüd meie Humuse heinarullihaagisega poolteise mehega ja 400 rulli – kokkuhoid ju missugune!» selgitas ta.

Oma uudse idee ja hea lahenduse poolest nimetati heinarullihaagis 2014. aastal Maamessi naelaks.

Järgmisena soovis masinaid tootvalt tehaselt haagiseid üks Rootsi suuremaid põllumajandustehnika müüjaid.

Talviste jooniste järgi valmisid näidisena soovitud seitsme-, üheksa- ja 12tonnise kandevõimega haagised. Neist üheksatonnise kandevõimega haagist kasutab nüüd Volvo rasketehnikaettevõte.

Et haagiste müük Rootsi läks sedavõrd hästi ja tehaselt sooviti aina uusi arendusi, sai Paides sündinud ja koolis käinud Talviste endale kõrvale tooteid arendama veel kaks noort mees: Henri Saare ja Valter Sardi.

Kõik kolm on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli mehaanikateaduskonna tootearenduse erialal ning võtavad masinaid tootvas ettevõttes töötamist kui suurt arenguvõimalust. «Humuse kaubamärgi turule toomine on meile kui start-up-ettevõte, kus saame nii kliendi soovi järgi toodet arendada, olla selle valmimise juures kui seda ka müüa,» selgitas Talviste.

Kõige rohkem meeldib Kristofer Talvistele uusi tooteid arendada ja olla esimese toote valmimise kõrval. «See, kuidas arvutijoonisest reaalsuuruses toode saab, on lihtsalt nii põnev ja tihti tuleb tehases töömeeste käest suurepärast infot, mida selle juures veel lihvida, et parem toota oleks,» ütles ta.

Nelja arendusaasta tulemusel on noormeestel OÜs PMT Humuse kaubamärgi all valminud 11 haagist neljas kategoorias. «Ühed väiksemad on 7–12tonnise kandevõimega, teised suuremad kuni 18tonnise kandevõimega kallurhaagised. Samuti loomaveohaagised kuue kuni kaheksa looma veoks ja 20-30 rulli mahutavad heinarulli- ja platvormhaagised,» tutvustas Talviste.

Kuigi Talvistele meeldib uusi tooteid arendada, usub ta, et saab hakkama ka aktiivse müügitööga. «Kaks suve käisin Ameerikas ukselt uksele raamatuid müümas ja sain hea müügitöökarastuse,» põhjendas ta.

Kuigi siiani läheb 95 protsenti ettevõtte toodangust välisturgudele, on järgmisel aastal kavas suurendada koduturu osa. «Nüüd, kus meil on piisavalt tooteid, mida müüa, hakkamegi seda tegema täie enesekindlusega oma toote headuses,» lausus Talviste.

Eelmisel nädalal ühelt Saksamaal suurimalt tehnikanäituselt naasnud Talviste sõnas, et tööpõld on ees suur. «Meie haagised on messil nähtud toodete kõrval väga lihtsad, kuid ei jää oma disaini ja kvaliteedi poolest kuidagi tuntumatele tootjatele alla,» selgitas ta. «Humuse haagised täidavad täpselt ja suurepäraselt oma funktsiooni, samas on kindlasti arenemisruumi. Ühes turuga arendame ka meie oma tooteid keerulisemaks.»

OÜ PMT

• Parim suurettevõte 2015.

• Käive ligi 7,5 miljonit, puhaskasum ligi 250 000 eurot.

• Investeeris 460 000 eurot.

• 148 töötajaga üks Paides suurimaid tööandjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles