Noormees pääses uppuvast autost välja omal jõul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva hilisõhtul Sääsküla ja Aravete vahel Preediku järve kihutanud Mercedes-Benzi juht pääses vigastusteta, pildil on päästeameti töötajad auto juba järvest välja tõmmanud.
Pühapäeva hilisõhtul Sääsküla ja Aravete vahel Preediku järve kihutanud Mercedes-Benzi juht pääses vigastusteta, pildil on päästeameti töötajad auto juba järvest välja tõmmanud. Foto: Erakogu

Pühapäeva õhtul kella kümne ajal sõitis Sääsküla ja Aravete vahelisel teelõigul Preediku järve vanem Mercedes-Benz, milles olnud inimene pääses välja omal jõul.

Auto roolis olnud noormehe meelest sai talle saatuslikuks valesti valitud sõidukiirus. Sõidusuund oli Albust Aravete poole. Preediku järve Albu-poolses otsas on järsk 90kraadine kurv, kuid noormees sõitis teelt välja sellest järgmises, hoopis laugemas, kuid pikemas kurvis.

Turvavöö ilmselt päästis

Sõiduk ei peatunud enne, kui oli lennanud hooga Preediku järve. «Sel hetkel puudus igasugune emotsioon. Surmahirmu polnud. Märjaks saades oli esimene mõte, et saaksin kiiresti välja,» meenutas noormees.

Viga ta ei saanud. Ta lisab, et õnneks oli ta enne sõitu turvavöö kinnitanud. «Autost väljudes vette sattuda oli kerge šokk ja tunne oli väga külm. Et auto jäi kaldale suhteliselt lähedale ja polnud veel väga sügavale vette vajunud, sain uksest ilusti välja ja kaldale,» selgitas noormees.

Ta otsis oma telefoni taga, kuid see jäi autosse.

Noormees meenutas, et kui ta oli autost välja saanud, hakkas see kohe kiiremini põhja vajuma. «Lõpuks vajus üleni sisse nii, et ainult katus paistis välja. Autost on kahju,» ütles ta.

Saanud sõidukist välja, tundis noormees, et järsku hakkas väga külm. «Algselt ma ei pannud seda tähelegi, kui külm vesi võis olla. Ehmatas ikka päris ära ja välja saades oli üsna hull, ehkki väljas olid ju plusskraadid,» lausus ta.

Noormees võttis seejärel läbimärjana ette viiekilomeetrise teekonna tuttava juurde.

Miks, kuidas ja mis asjaoludel avarii täpsemalt juhtus, uurib ilmselt välja politsei. Esmaspäeval kell 7.28 sai häirekeskus teate, et Ambla vallas on Sääsküla järve sõitnud sõiduauto, mis on akendeni vett täis. «Kuna ei olnud teada, kas autos võib olla kannatanuid, tõmmati sõiduk veest välja. Autost kedagi ei leitud,» teatas Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Kristi Kais.

Plekimõlkimisi on ennegi olnud

Sääskülas täpselt Preediku järve otsas 90kraadise kurvi peal on Aet Eensaar elanud 15 aastat. «Minu teada ei ole selle aja jooksul, mis meie siin oleme elanud, veel ühtegi autot järve sõitnud,» lausus ta.

Eensaar lisas, et tema mäletamist mööda sõitis 1990ndate lõpus üks Sääskülas elanud venelane oma Zaporožetsiga pooleldi järve sisse ja kohalikud traktoristid ta sealt välja tõmbasid.

Eensaar meenutas, et kolm aastat tagasi said nad selle kurvi äärde ümber maja valmis kiviaia. Sinnani polnud veel keegi autoga ohtliku kurvi peal nende aeda trüginud. «Nii kui aia valmis saime, sõideti kohe kaks korda aeda sisse. Mõlemal juhul tuli auto Aravete poolt, ehkki võiks eeldada, et teiselt poolt on kurvi siseneda kehvem,» ütles ta.

Esimesel korral sõitis sama küla elanik kiviaeda sisse niimoodi, et pühkis kivid kus seda ja teist, nagu poleks kiviaeda seal enne olnudki.

Teine juhtum oli talvel esimese lumega. Eensaare mäletamist mööda põrutas üks Albu naisterahvas valesti valitud sõidukiiruse tõttu jälle kiviaeda sisse. «Kaks korda riivas ninaga, siis tagumise otsaga ja siis lendas õigesse sõidusuunda jälle tagasi,» lausus ta. «Kuidas see võimalik on? Enne kiviaeda ei juhtunud midagi! Kui seda ladusime, siis teised ka ütlesid, et nüüd hakkavad siia sisse sõitma, ja mina vastasin, mis te nüüd ajate.»

Kaks aastat tagasi tuli ühel öösel Albu poolt auto. Eensaar mäletas, et vist oli libe ja auto ei võtnud kurvi välja. «Järv oli paksult jääs, aga järveni ta ei ulatanud, sest käevarrejämedused lepapuud, mis kõik murdusid, pidasid auto kinni, aga auto oli nii katki, et enam edasi ei saanud sõita,» lausus ta.

Eensaar sõnas, et enamik seda teed sõitvaid inimesi teab, et kurv on selline salakaval, seetõttu on nad olnud üsna ettevaatlikud ja õnnetusi on juhtunud pigem vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles