Türi noormees jagab suitsetamisest loobumise kogemusi

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Getter Jaani ja Kaarel Orumägi Solarise keskuses muusikali «Koerhaldjas Mia» laule esitlemas
Getter Jaani ja Kaarel Orumägi Solarise keskuses muusikali «Koerhaldjas Mia» laule esitlemas Foto: Daisy Lappard

Üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht Kaarel Orumägi on otsustanud enda võitlust tubakast loobumisel Postimehe lugejatega kuue nädala jooksul jagada.

Postimees avaldas Kaarli kokkuvõtte esimesest suitsuvabast nädalast:

Esimene suitsuvaba nädal on selja taga. Eksperiment on kujunenud minu jaoks kergemaks kui algselt arvasin. Pean nentima, et ma pole siiski päris täielikult jälginud nõustaja poolset plaani ning jätsin kasutamata plaastrid, nätsud jms. vähemalt esimesel nädalal. Kui ma nõustaja kabinetist väljusin, siis mõtlesin kohe, et mina olen nii tugeva iseloomuga küll, et ei vaja mingisuguseid abiaineid. Kui tahan, siis saan suitsetamise maha jätta ka täielikult ilma organismi petva nikotiinita. Kummalisel kombel ei ole tekkinud ei närvilisust ega muid suitsetamist maha jätva inimese sümptomeid. Varasemalt üks kuni poolteist pakki suitsetanud nooruki kohta ei ole see ilmselt kuigi tavaline, kuid ilmselt ongi see protsess väga individuaalne.            

Esimesed kaks päeva olid üsna veidrad. Olin ma ju harjunud bussi oodates suitsetama, tundide vahepeal suitsetama, proovides pauside ajal suitsetama ja üldse tänaval kõndides suitsetama, kui käsi taskusse läks ja paki üles leidis. Nüüd oli kummaline lihtsalt tegevusetult seista või kõndida. Suitsu nagu ei tahtnudki, aga sees oli väga suur tühi auk. Kolmandal päeval olin ma sellega juba harjunud. Hakkasin leidma asendusaineid: nätsutasin nätsu; hoidsin alati kotis õuna, et viimane kohe haarata ja hambad siise lüüa kui suitsuisu tekib; tarbisin väga palju vett jne. Neljandal päeval ei olnud enam mingisugust tahtmist suitsetajatest lähedalt möödagi minna. Muutus oli kiire ja korralik.

Esimene madalhetk tekkis alles paar päeva tagasi, laupäeval, kui Üle - Eestilisel Noorte Muusikaliteatril oli Laekveres kontsert. Olen alati olnud seda meelt, et laulja, näitleja või muu artisti elu soodustab suitsetamist. Eriti siis, kui tema ümber on teised artistid, kes samuti enne või pärast kontserti/etendust sigareti ette panevad. Kiusatus oli suur ja siis saigi pahandus tehtud. Viiendal päeval esimene patune sigaret enne ja teine kohe peale kontserti. Pärast olid tapvad süümekad. Peas keerles koguaeg mõte, et ma sain ju nii kaua ilma hakkama, miks siis nüüd nii? Kuuendal päeval alustasin jälle algusest, kuid ka sel korral ei olnud keeldumine raske. Kui ei tohi, siis ei tee ja nii saingi kuuendal ja seitsmendal päeval taaskord ilma hakkama. Enesetunne on suurepärane! Hingata, joosta, laulda - mugavam on igal juhul. Ilmselt muutub kõik veel paremaks, aga esimesed märgid on juba väga meeldivad.

Siinkohal tundub mulle, et üheks suurimaks mõjutajaks minu puhul on sotsiaalne keskkond: sõbrad, töökaaslased, tuttavad. Pahatihti ei loobuta suitsetamisest, kui paljud lähedased on tubakasõltlased ning koos olles või üksteisel külas käies on suitsetamine sama tavaline, kui korteri uksest sisseastumisel «tere» ütlemine. Olen uhke selle üle, et mina saan olla esimene, kes «ei» ütleb. Ka mu sõbrad on hakanud suitsetamist vähendama, kui nad minuga koos on, ja võib-olla saabub ükskord ka see hetk, kui nemadki paki nurka viskavad ja püüavad sellele õudusele lõpu teha.

Teine nädal on alanud. Olen põnevil ja püüan endaga mitte tülli minna. Soovitan kõigil see rännak koos minuga ette võtta. Hiljem on põhjust ennast tänada. Ma kinnitan!

Tubakast loobumise nõustaja, dr Tiiu Härmi kommentaar:

Suitsetamisest loobumine on pikk ja tõsine protsess: esimene ja kõige raskem loobumisnädal on möödas, kuid pisikese tõrkega.

Minule, kui tubakast loobumise nõustajale, oli Kaarli poolt läbikäidud esimese suitsuvaba nädala kirjeldamine väga huvipakkuv, mõistetav  ja ka omamoodi üllatav.

Hindasin Kaarli  puhul tema väljakujunenud kindlat motivatsiooni olla tubakavaba, mis oli temal välja kujunenud peale meie esimest nõustamisseanssi 12.oktoobril, täpselt üks nädal tagasi.  Olla tubakavaba ja innustada selle otsusega loobuma ka oma lähedasi inimesi, sõpru ja  kunstiinimesi, kellega tal on tihe koostöö ja kokkupuude! See on tema eesmärgi püstituses õilis põhimõte ja ka jõud, mis tõepoolest motiveerib ka teisi loobuma. Kindel «EI!» on ka üks mõjuv vahend tubakast loobumisel!

Selge on, et suitsetamisest loobumine päevapealt ja ilma abivahenditeta, on otsus, kuhu Kaarel jõudis iseseisvas valikus teiste võimaluste seas. Nõustamise protsessis sai välja pakutud ka loobumine koos nikotiini asendusravi preparaatidega. Aga ei – ka iseseisvalt loobumine on toimiv – kuid ka sellise loobumisvariandi valikul on igati soovitav kokku saada eelnevalt nõustajaga, et koos lahti mõtestada sõltuvustugevus, psühholoogiline ja sotsiaalne tagapõhi. Nende mõjudega tuleb arvestada. Suitsetamisest loobumisel on oluline kindel arusaam oma eesmärgist – loobuda suitsetamisest ja saada püsivalt mittesuitsetajaks, või tubakavabaks laiemas mõttes  Selleks on lahutamatud mõisted tahtejõud, enesedistsipliin ja eesmärgi järgimine. Imenõustajaid ja ravimeid ei ole olemas. Tuleb endal kindlasti tahta ja saada pidevat toetust nõustajalt. Hea meel, et Kaarel on enese jaoks lahti mõtestanud «oma suitsetamise loo» ja analüüsinud just neid momente, mis teda puudutavad. Asendustegevused on siin äärmiselt vajalikud ja teretulnud!

Mul on hea meel, et Kaarel tundis ennast palju paremini alates esimesest suitsuvabast päevast – parem hingata, joosta, laulda.  Nikotiini ärajäämanähte peaaegu ei esinenud. Saavutus on enesekiitust väärt!  Äkki märkavad ka teised Kaarli edusamme ja kiidavad teda!

Kahjuks esines ka tagasilöök – loobumise viiendal päeval kaks sigaretti kontserti andes koos artistidega, kellega oli alati koos suitsetanud. Edasi aga süümepiinad... Miks?  Täielik suitsuvabadus alates kuuendas päevast uuesti. Kaarel on positiivne ja oskab õigesti hinnata eksimust, millel lasi kergesti toimuda sõprade - suitsetajate keskkonnas... Varasem rutiinne tegevus – suitsetamine – ilmutas end jälle! Kuid eksimused on inimlikud ning peaasi, et neid õpitakse edaspidi vältima.

Olen siiralt veendunud, et lühiaegne tagasilöök loobumisprotsessis pani Kaarli tõsiselt mõtlema eelseisvatest võimalikest ohtudest ja ta otsustas kindlalt edasi minna koos nõustaja poolse toetamisega suitsetamise täielikule  maha jätmisele!

Positiivset eluhoiakut, julgust ja visat tahtekindlust edasises loobumisprotsessis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles