Ajakiri Odamees annab 1923. aasta septembri numbris põhjaliku ülevaate Paide kujunemisest.
Lõpetuseks on lisatud: «Kes tahaks nüüdsest Paides õiget pilti saada, peaks minema sinna kui Paides on pritsimeeste paraad. See on linna tähtsam sündmus. Siis on kõik linn väljas. Kiriku ees teevad vaskkiivreis mehed paraadi. Ees tatsub tõsiselt uhkelt veevedaja hobuse seljas ja järel astub terve pritsimeeskond, pühapäevalikult kohmakana ja jõululaupäevalikult rõõmutsevana.»
See vaskkiivreid kandev linna au ja uhkus – Paide Vabatahtlik Tuletõrje Ühing, kelle lipukiri kõlas «Jumalale auks, kaitseks ligemisele», asutati 1879. aastal. 
«Ka Paides jõutakse veendumusele, et ainult kodanikkude vabatahtlik ja ennastsalgav koostöötamine võib luua tugeva vastupanu jõu meie vaenlasele – tulele.» Nii meenutatakse Paide Vabatahtliku Tuletõrje Ühingu 1929. aastal ilmunud 50 tegevusaasta juubeli albumis seltsi alguse mõtet.
Noor ja kiiresti kasvav selts vajas nn kustustusabinõude hoidmiseks katusealust. Algul eraldas linnavalitsus ajutiseks tarvitamiseks ühe kuuri. 
Kuid juba järgmisel aastal õnnestus ühingul saada pritsikuuri ehitamiseks Kogukonna Valitsuse kapitalist 1000 rubla toetust. Puudujääv osa kogunes korjandustega.
1880. aasta kevadel alustati Laial tänaval pritsikuuri ehitust. Ühingu juubelialbumis on kirjas: «Juba 12. juulil 1880 võis Paide Vabatahtlik Tuletõrje oma esimest aastapäeva pühitsedes ühtlasi sisseõnnistada oma uue pritsikuuri.»
Ajakiri Odamees annab 1923. aasta septembri numbris põhjaliku ülevaate Paide kujunemisest. Lõpetuseks on lisatud: «Kes tahaks nüüdsest Paides õiget pilti saada, peaks minema sinna kui Paides on pritsimeeste paraad. See on linna tähtsam sündmus. Siis on kõik linn väljas. Kiriku ees teevad vaskkiivreis mehed paraadi. Ees tatsub tõsiselt uhkelt veevedaja hobuse seljas ja järel astub terve pritsimeeskond, pühapäevalikult kohmakana ja jõululaupäevalikult rõõmutsevana.» See vaskkiivreid kandev linna au ja uhkus – Paide Vabatahtlik Tuletõrje Ühing, kelle lipukiri kõlas «Jumalale auks, kaitseks ligemisele», asutati 1879. aastal. «Ka Paides jõutakse veendumusele, et ainult kodanikkude vabatahtlik ja ennastsalgav koostöötamine võib luua tugeva vastupanu jõu meie vaenlasele – tulele.» Nii meenutatakse Paide Vabatahtliku Tuletõrje Ühingu 1929. aastal ilmunud 50 tegevusaasta juubeli albumis seltsi alguse mõtet. Noor ja kiiresti kasvav selts vajas nn kustustusabinõude hoidmiseks katusealust. Algul eraldas linnavalitsus ajutiseks tarvitamiseks ühe kuuri. Kuid juba järgmisel aastal õnnestus ühingul saada pritsikuuri ehitamiseks Kogukonna Valitsuse kapitalist 1000 rubla toetust. Puudujääv osa kogunes korjandustega. 1880. aasta kevadel alustati Laial tänaval pritsikuuri ehitust. Ühingu juubelialbumis on kirjas: «Juba 12. juulil 1880 võis Paide Vabatahtlik Tuletõrje oma esimest aastapäeva pühitsedes ühtlasi sisseõnnistada oma uue pritsikuuri.» Foto: Kaarel Aluoja erakogu
Kommentaarid
Copy