Ukraina piimatootjad uudistasid Väätsa Agro farmi

Kuido Saarpuu
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Maaülikool

14.-18. oktoobrini toimus Eesti-Ukraina arengukoostööprogrammi projekti raames Põhja-Ukraina Tšernigovi oblasti piimatootjate õppereis Eesti piimatootmisfarmidesse. Teiste Eesti farmide seas külastati ka Väätsa Agro farmi.

Eestis toimunud õppereisi käigus tutvustati lähemalt Eesti piimatootmise taset kolme erineva farmi näitel, näidates teaduse rakendamise võimalusi piimatootmise igapäevases praktikas. Valitud farmide kaudu soovisid Eesti Maaülikooli teadlased näidata võimalusi piimatootmises erineva suurusega farmides, kus rakendatakse kaasaegset erineval tööpõhimõttel kasutatavat tehnoloogiat. 

Eesti juhtivate piimatootmisettevõtete omanikud ja juhid tutvustasid Ukraina koostööpartneritele farmides erinevaid kasutuselolevaid tehnoloogiaid. AS Metsaküla Piim omanik Jaan Metsamaa sõnul kasutatakse nende farmides robotlüpsitehnoloogiat De Laval, millega lüpstakse igapäevaselt 480 lehma. AS Väätsa Agro tegevjuht Lenno Link näitas Euroopa üht suurimat lüpsifarmi ja -karusselliplatsi, mis võimaldab tunni ajaga lüpsta kuni 400 lehma ja igapäevaselt suurusjärgus 2000 lehma. Samuti käidi ka AS Tartu Agro Vorbuse farmis, mille omanikud Maie Mölder ja Leo Linnus tutvustasid oma 24-kohalist paralleellüpsiplatsi, kus lüpstakse päevas kuni 700 lehma. 

Õppereisi käigus külastati ka Maaeluministeeriumi, kus külalistele tegid põhjaliku ettekande põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik ja välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank. Samuti anti ülevaade Eesti põllumajanduse arengust ja  Euroopa Liidu põllumajandustoetuste mõjust  piimandussektorile. Välisministeeriumi külastuse käigus anti ülevaade koostööprojekti tegevuste käigust projektipartnerite poolt. Külalised Ukrainast tutvustasid oma tegevusvaldkondi põllumajanduses  ja avaldasid ootusi käimasolevale projektile.

Ukraina delegatsiooni juhi Aleksandr Pridgornõi sõnul näevad  Ukraina põllumajandusettevõtjad lootusrikkalt oma riiki tulevikus Euroopa Liidu liikmena. “Me oleme koostöös Eesti piimatootmisettevõtjatega ja Eesti Maaülikooli teaduritega saanud olulist informatsiooni ja lisateadmisi, mida kavatseme kindlasti kodumaal farmides rakendada. Tunnen, et nüüd on meil võimalik paremini aru saada muudatuste tegemise vajalikkusest oma tootmises saavutamaks seatud eesmärke,” lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles