Purustav koormus: teadlased laovad Särevere sillale kuni 290 tonni rauda

Kuido Saarpuu
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leidmaks Pärnu-Rakvere maanteel Türi vallas asuva vana Särevere silla piirkandevõimet, viivad teadlsed sel nädalavahetusel läbi katse, mille käigus lastakse kraanal sillale tõsta kuni 290 tonni malmplokke.

Katsetööde juht, TTÜ ehitusteaduskonna dekaan Siim Idnurm selgitas, et katse eesmärgiks on uurida, kas ligi 50 aastat vana silla puhul tekib koormuse all projektist ettenähtust suuremat läbivajumist.

Idnurm pakkus, et nii 220-240 tonnise raskuse juures silla seni stabiilne olukord muutub ning silla talades avanevad praod. 

"Siis on paras aeg vaadata, kaugele me selle katsega edasi läheme," lisas ta. "Tala katkiminek ei peaks toimuma järsku, vaid selgete tundemärkidega, suurte deformatsioonidega."

Katse on oluline ka seetõttu, et Särevere silla taolisi sildu on Eestis käigus päris palju ning Idnurm lootis, et analoogiate ülekandmise kaudu saab teha järeldusi ka teiste vanade sildade piirkandevõimete kohta. 

Särevere vana sild ehitati omal ajal kandma kuni 80 tonnist koormust. Järva Teataja viibis kohapeal katse staadiumis, kus sillale asetatud plokkide hunnik kaalus juba 180 tonni. Märkimisväärseid muutusi selline raskus silla juures esile ei kutsunud, räägiti vaid paarisentimeetrisest läbivajumisest. 

Katse viiakse läbi TTÜ teedeehituse instituudi ja Tallinna tehnikakõrgkooli koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles