Vanemad: täiskasvanu ja lapse konfliktini viis eelnev vägivald

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval avanes Paide rulapargis hirmus vaatepilt: täiskasvanud mees lõi ja lohistas 13aastast poissi, kes oli varem riidu läinud tema väike­vennaga.

Noortekeskuse videosalvestiselt on näha, kuidas täiskasvanud mees haarab pingil istuval poisil turjast  ja lohistab teda mõne meetri, siis lööb teda rusikaga, lohistab veel ja paiskab maha.

Seejärel on näha, kuidas mees kätega vehkides maas lamavale poisile midagi ütleb ja lahkub.

13aastase poisiga vägivallatsenud noormehe ema ja isa nõustusid Järva Teatajale juhtumi tagamaid avama.

Et politsei alles uurib asjaolusid ja tegemist on lastega, siis ei avalda me kellegi nimesid.

Ema ja isa selgitasid, et nende 11aastane poeg läks pühapäeval rattaga rulaparki ja tuli natukese aja pärast nuttes koju tagasi. «Hakkasime siis ta käest uurima, mis juhtus,» sõnas ema.

Poisi selgitusel sattus ta rulapargis kokku poistega, kes on teda ennegi kiusanud, ja nad käskisid tal sealt lahkuda. «Neid sõnu, mida need poisid kasutasid, ei hakka ma kordama, need olid ikka väga ropud,» lausus ta.

11aastane poiss hakkaski seejärel rulapargist minema väntama, kuid teised poisid jooksid talle järele. «See kõik on noortekeskuse videosalvestisest nähtav,» kinnitas ema.

Jooksjad ratturit kätte ei saanud, seepeale hüppasid nad sadulasse ja hakkasid poissi jälitama. «Kätte nad teda ei saanud, kuid ähvardasid, et homme löövad tal koolis hambad kurku,» teadis ema öelda.

Kuna laps teatas, et ei julge homme kooli minna, otsustas ema minna rulaparki ja poistega asjad selgeks rääkida. Kaasa tuli vanem poeg, kes on juba täiskasvanud.

Seda, mis rulapargis juhtus, ema heaks ei kiida. Ta kinnitas, et nad ei läinud sinna sooviga omakohut mõista, vaid poistega rääkida. Vanem poeg ärritus aga liigselt ja läks ühele poisile kallale. «See juhtus nii kiiresti, et ma ei jõudnud sekkuda,» sõnas ema.

Vanema poja käitumist ema ei poolda, kuid selgitas, et küllap kaotas vanem vend kontrolli, sest see polnud esimene kord, kui poistekamp tema väikevenda kiusas.

Ema ütles veel, et paar aastat tagasi löödi poega näkku nii tugevasti, et tal tuli üks hammas lahti. Juhtunust teavitati ka politseid ja sellest oli abi, sest kiusamine toona lõppes.

Ema ja isa on seda meelt, et vanem poeg peab oma teo eest vastutama, kuid nad soovivad, et politsei uuriks ka asjaolusid, mis sellise konfliktini viisid.

Samuti loodavad vanemad, et koolis räägitakse põhjalikumalt koolivägivallast ja sellest, kuidas niisugune käitumine võib lõppeda.

Järva Teatajal ei õnnestunud eile teise poisi vanematega ühendust saada.

Paide avatud noortekeskuse juhataja Margit Udam ütles, et tema teavitas juhtunust politseid. «See on uskumatu, et täiskasvanud mees läheb sedasi lapsele kallale,» sõnas ta.

Udam selgitas, et rulapark on lastele turvaline koht ja vanemad saavad interneti kaudu leviva otsepildi vahendusel oma võsukesel kasvõi reaalajas silma peal hoida.

Turvakaamerad hoiavad tema selgitusel ära ka vandaalitsemised ja kui midagi juhtub, siis saab videopildi politseile edastada.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm sõnas, et antud juhtumi kohta on alustatud kriminaalmenetlus, teo võimalik toimepanija on politseile teada, kuid üksikasju pole praegu sellele lisada.

KOMMENTAAR

Malle Hermanson

noorsoopolitseinik

Selliseid juhtumeid, kui täiskasvanu tarvitab võõra lapse suhtes füüsilist vägivalda, on juhtunud viimastel aastatel paar korda. Tegemist on olnud nii-öelda lapsevanema omakohtuga.

Lisaks füüsilisele sekkumisele on juhtunud sedagi, et täiskasvanu ähvardab võõrast last.

Kui teie lapsel on teiste lastega probleeme, siis kõigepealt tuleb sellest temaga rääkida. Kui on löödud, siis tuleb minna kohe arsti juurde ja teavitada politseid.

Kui laste vahel on probleeme, siis peaks teavitama sellest kooli ja vanemad peaks omavahel arutama, kuidas lahendada probleem rahumeelselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles