NATO hävitajad teevad Kesk-Eesti kohal madallende

Kuido Saarpuu
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja. Pilt on illustratiivne.
Hävitaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Teisipäeval sooritavad Eesti kohal madallende kaks Saksa õhuväe hävitajat Eurofighter Typhoon. Hävitajad läbivad ajavahemikus kell 10.00–11.30 ja 16.00–17.30 Liivi lahe, Pärnumaa lõunaosa, Viljandimaa, Kesk-Eesti ja Lääne-Virumaa õhuruumi.

Harjutuse käigus ei lasku lennukid madalamale kui 152 meetrit (500 jalga) ning hoiduvad võimalusel asustatud punktidest.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste läbiviimiseks kindlad osad oma õhuruumist. Muuhulgas on Balti riikide valitsused eraldanud piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004, kui Balti riigid said NATO liikmeks.

Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO targa kaitse kontseptsioonist, mille eesmärk on erinevatesse võimekustesse ühiselt panustades säästa alliansi liikmesriikide ressursse.

Saksa õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe brittidelt üle selle aasta 25. augustil. Leedus Šiauliai lennubaasis paikneb praegu Ungari lennuväe õhuturbesalk, mille relvastuses on Rootsi päritoluga hävitajad Saab JAS 39 Gripen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles