Ühishaua mälestussammas tuleb uuesti krohvida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eelmisel nädalal oli ennistusettevõtte OÜ Gromell töömeees Janek Sepp (pildil) nokitsemas Paides Reopalu kalmistul asuva II maailmasõjas hukkunute ühishaua platsi mälestusmärgi juures.

Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Tiit Schvede andis teada, et  Venemaa kaasmaalaste ühenduse esindaja pöördus nii Paide linnavalitsuse kui ka  tema poole sooviga mälestussammas uuesti krohvida ja valgeks värvida. «Muinsuskaitseamet polnud sellega nõus ning võttis vastu otsuse sammas tsement­krohvist puhastada ja uurida, kas saab taastada mälestussamba algsel kujul,» selgitas ta.

Arusaadavalt oli see käsitöö (pildil toksib Janek Sepp tsementkrohvi müürihaamriga – toim). «Me ei lubanud kasutada elektrilisi ega mehaanilisi riistu, mis oleksid  kivid ära lõhkunud,» ütles Schvede. «Tulemus on selline, et sammas tuleb uuesti üle krohvida, aga mitte valgeks, sest 1950ndatel kasutatud materjal on olnud halva kvaliteediga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles