Omavalitsusjuhid laiendavad silmaringi kingamuuseumis

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ja veel paarkümmend omavalitsusjuhti ning ametnikku lendasid pühapäeva varahommikul Tallinna lennujaamast Hispaaniasse.
Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ja veel paarkümmend omavalitsusjuhti ning ametnikku lendasid pühapäeva varahommikul Tallinna lennujaamast Hispaaniasse. Foto: Dmitri Kotjuh

Pühapäeva varahommikul sõitis paarkümmend Järvamaa omavalitsusjuhti Hispaaniasse, põhjendades õppereisi sihtkohta sellega, et tegemist on põllumajanduspiirkonnaga, kus on palju väikseid omavalitsusi.

Eile hommikul tutvusid omavalitsusjuhid Villalón de Camposis vorstivabriku, pagaritöökoja ja kohalike omavalitsustegelastega.

Täna külastavad järvalased Hispaanias kingamuuseumi, lehma- ja lambafarmi ning kaht tööstusparki.

Homse päeva veedavad ametnikud ja poliitikud Madridis, kus ennelõunal kuulavad loengut Hispaania halduskorraldusest ja pärastlõunal on vaba aeg linnaga tutvumiseks.

Neljapäeva varahommikul lendavad nad Frankfurti ja sealt edasi Tallinna. Koju Järvamaale jõuavad omavalitsusjuhid sama päeva õhtul.

Järvamaa omavalitsuste liidu tegevdirektor Toomas Tippi selgitusel on Hispaania valitud sihtkohaks seetõttu, et nagu Järvamaagi, on tegemist põllumajanduspiirkonnaga, kus rahvastik vananeb ja majanduskasv on väike.

Tippi lisas, et Balti- ja Skandinaavia maade eluga on omavalitsusjuhid kursis, mistõttu soovivad nüüd  teada saada, milline on elukorraldus Lõuna-Euroopas. Hispaania kasuks rääkis ka see asjaolu, et seal on väiksed omavalitsused.

Järvamaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees ja Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ütles, et kuna reisikava on avalik ja sellest kirjutab ka Järva Teataja, siis on iga lugeja otsustada, kas tegemist on töö- või puhkusereisiga.

Siemann laseb oma reisikulud maksta maksumaksjal, sest peab seda tööreisiks. Ta lisas, et kui silmaringi käivad välismaal laiendamas nii õpetajad, lauljad kui tantsijad, siis miks mitte ka omavalitsusjuhid.  «Kui ütleme Hispaania, siis mõtleme meri, päike ja vein. See pole nii. Hispaania on väga mitmekülgne maa ja see külake, kus meie peatume, on majutuses orienteeritud palveränduritele,» selgitas ta.

Siemann lisas, et põllumajanduse poolelt tutvuvad omavalitsusjuhid Hispaanias veise- ja lambakasvatuse ning terviljatootmisega.

Hispaania-reisi kulud jäävad omavalitsuste kanda. Ühe inimese lennupiletid, hotellid ja kolm toidukorda päevas maksavad 840 eurot.

Enamikust omavalitsustest sõitis soojale maale kaks poliitikut, mis tähendab omavalitsusele 1680eurost kulu. Reis kestab viis päeva ja kui ka päevaraha otsa liita, ulatub summa 2030 euroni. Maakonna peale on väljaminek suurusjärgus 20 000 eurot.

Hispaaniasse ei sõitnud Albu ja Väätsa valla esindajad. Järva-Jaani vallavolikogu esimehe Meelis Mändla sõidu eest maksis firma, kus ta töötab, Kareda vallavanem Kulno Klein käis raha välja omast taskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles