Leibur kutsub koduleivaküpsetajaid taas võistlema

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürilaat JüriVÄGI Paide keskväljakul. Paide parim koduleib 2014 (nr 5) 
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Jürilaat JüriVÄGI Paide keskväljakul. Paide parim koduleib 2014 (nr 5) DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kohaliku leivakultuuri edendamiseks kuulutab Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur ka käesoleval aastal välja konkursi “Leiburi Leivategu” parima kodus küpsetatud leiva leidmiseks: tänavu otsitakse parimat peenleiba.

 
Neljandat korda “Leiburi Leivategu” konkurssi korraldav Leibur soovib lisaks rukki- ja seemneleibadele täiendada oma sortimenti ka koduküpsetatud peenleivaga.
Leiburi tootejuhi Ingrid Prinsthali sõnul on “Leiburi Leivategu” võiduleivad tarbijate poolt väga hästi vastu võetud. “Oleme kokku müünud nende aastate jooksul ligi 2 miljonit “Leiburi Leivategu” võiduleiba. Näiteks eelmise aasta võiduleib “Eve-Kati seemneleib” on väga hästi vastu võetud ning müük kasvab, sest on tekkinud lojaalne ostjaskond ja uued proovijad sooritavad ka kordusoste,” lisas Prinsthal.
“Leiburi Leivategu” konkursil osalemiseks tuleb küpsetada oma koduse retsepti järgi maitsev peenleib, teha sellest isuäratav pilt (nii tervest leivast kui leivaviilust) ning saata retsept ja pildid aadressile leibur@leibur.ee.  
Retseptis peab ära näitama kõik kasutatud toiduained, nende kogused ning infot selle kohta, kui palju antud tainakogusest valmis leiba välja tuleb (kg). Retseptis peaks olema selgelt ära kirjeldatud valmistamisprotsess ning lisatud küpsemisaeg ja küpsemiseks vajalikud temperatuurid. Retsept peaks sisaldama jahu keetu ning ei tohi sisaldada tugevaid allergeene (muna, piim, soja, mesi, pähklid).
«Peenleib on eestlastel olnud paremate pidupäevade leib, sellest ka nimetus peenleib. Peenleiba valmistatakse peenemast rukkijahust – rukkipüülijahust ning sobilikust kogusest nisujahust. Lisandina võib kasutada köömneid, linaseemneid vms. Peenleiva valmistamisel on oluliseks leiva tegemisprotsessi osaks keedu valmistamine ja selle kääritamine,” kirjeldas peenleiva küpsetamise eripära Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka. 
Rühka sõnul rukkipüüli Eesti kaubanduses eriti palju ei liigu, seega konkursil osalemisest huvitatud koduleivaküpsetajad saavad soovi korral seda Leiburi käest. “Võtke meiega ühendust aadressil leibur@leibur.ee ning organiseerime teile kotikese rukkipüüliga,” lubas Rühka.
Retseptide saatmise tähtaeg on 1.11.2015. Osalejate leibade pildid pannakse ülesse Leiburi Facebooki lehele. Professionaalidest koosnev žürii valib novembri alguses kümme parimat retsepti, mille autorid kutsutakse novembris Tallinnasse finaalvõistlusele, kuhu finalistid peavad tooma kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud täpselt eelvoorus osalenud retsepti järgi. Parima leiva valib välja professionaalidest koosnev žürii, kelle häältele lisanduvad ka finalistide hääled. Enda leiva poolt finalistid hääletada ei tohi.
Konkursi „Leiburi Leivategu 2015“ võitjat premeeritakse 1500 euroga, võiduleib võetakse tööstuslikuks tootmiseks kohandatult Leiburi sortimenti ning uus toode ilmub Eesti poelettidele uue aasta alguses. Võiduleiva autor saab kaasa rääkida nii leiva nime välja mõtlemisel, pakendi kujunduse loomisel kui ka oma retsepti tööstuslikuks tootmiseks kohandamisel.
Kokku on nelja aastaga “Leiburi Leivategu” võistlustele esitatud kõikjalt Eestist ligi 300 leiva retsepti. Esimese “Leiburi Leivategu” võitjaks osutus Triin Kuus Põltsamaalt leivaga “Triinu Rukkileib”. 2013. aasta võitja oli Eha Karus Jõhvist “Eha Hommikuleivaga” ning eelmisel aastal võitis konkursi Eve-Kati Mägi Elvast endanimelise seemneleivaga.
 
Kampaania täpsemate reeglitega saab tutvuda Leiburi Facebooki lehel aadressil https://www.facebook.com/leiburleivad
  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles