ETV ja ETV2 HD-telepilt jõuab läbi testvõrgu ka vabalevi klientideni

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valgamaalane

Eesti Rahvusringhäälingul ja Leviral on hea uudis neile, kes vaatavad telerit tavalise antenniga - alates 16. septembrist on neil võimalus näha ETV ja ETV2 programmi HD (1080i) kvaliteedis. Tegu on TasutaTV DVB-T2 testvõrguga ja seda saavad oma telerist jälgida need televaatajad, kellel on DVB-T2 toega uuem teler või digiboks (teleri juhendist või veebist leiab, kas teler toetab seda standardit).

Saatjad üle Eesti - Tallinna Teletornis, Valgjärvel, Koerus, Pärnus ja Kohtla-Nõmmel - võimaldavad osa saada ERRi teleprogrammide HD kvaliteedist. Ühtlasi lisanduvad kanalitele valitavad subtiitrid. Nii ETV kui ka ETV2 senised signaalid levivad edasi ikka samadel positsioonidel ja kvaliteedis (Multipleks 1 võrgus). Multipleks7 võrgu ja HD kvaliteedi puhul on tegemist lisavõimalusega, millest saavad osa need, kel on vastav tehnika.

"Minu kõige eredam emotsioon seoses HD-pildiga pärineb 2009. aasta suvest, mil näitasime Levira ja ERRi koostöös laulupeo ülekannet HDs - ilus selge pilt inimeste emotsioonidest laval ja lava ees," rääkis Levira juhatuse esimees Mart Einpalu. "Kui meil on ühelt poolt sellised üritused ja sisu ning teiselt poolt tehnoloogiline võimekus, siis olen kahe käega poolt, et HD kvaliteet oleks kõikides kodudes kättesaadav," lisas Einpalu.

"Alates 7. septembrist väljastab ERR nii ETV kui ka ETV2 pilti HD kvaliteedis ja peagi alustav ETV+ on samuti kõigile edastusteenust pakkuvatele operaatoritele kättesaadav HDs," ütles ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa. "ERR on seda sammu ette valmistanud kaheksa aastat ja nüüd võib öelda, et tehnilist kõrgtaset eelistav ja vastavaid seadmeid omav televaataja peaks olema rahul. Me oleme tänulikud Levirale, kes tuleva aasta lõpuni pakub HD kvaliteeti vabalevis ehk tasuta testplatvormil, aga samas tuleb ka tunnistada, et kvaliteetseima telepildi tulevik on pigem seotud tasuliste platvormidega. Täna ja ilmselt ka lähema kolme või nelja aasta jooksul ei ole ERRil võimalik maksumaksja raha eest HD kvalteedis pildi edastamise teenust Leviralt osta," selgitas Allikmaa.

Teleprogrammide vaatamiseks HD kvaliteedis on soovitav uut telerit hankides kontrollida, et sellel oleks DVB-T2 võimekus. Kui teleril on ka HbbTV funktsioon, saab ETV ja ETV2 saateid hübriidTV kaudu tasuta järelvaadata ning ERRi online-uudiseid jälgida suurelt ekraanilt.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles