Järvamaa omavalitsusjuhid sõidavad Hispaaniasse

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Kakskümmend Järvamaa omavalitsustegelast sõidab kahe nädala pärast Hispaaniasse tutvuma sealsete omavalitsuste ja põllumajandusega ning parandama omavahelisi suhteid. Reis läheb maksumaksjale maksma 20 000 eurot.

4. oktoobri varahommikul istuvad peaaegu kõik Järvamaa vallavanemad, Paide linnapea ja abilinnapea ning volikogude esimehed Tallinnas lennukisse ja maanduvad soojas Madridis. Sealt viib tee 300 000 elanikuga Valladolidi linna.

Järvamaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees ja Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ütles, et omavalitsusjuhid on varemgi õppereisidel käinud ja seekord otsustati sõita Hispaaniasse.

Siemann sõnas, et reisikulud jäävad omavalitsuste kanda. Ühe inimese lennupiletid, hotell ja kolm toidukorda päevas maksavad 840 eurot.

Enamikust omavalitsustest sõidab soojale maale kaks poliitikut, mis tähendab omavalitsusele 1680eurost kulu. Reis kestab viis päeva ja kui ka päevaraha otsa liita, ulatub summa 2030 euroni. Maakonna peale on väljaminek suurusjärgus 20 000 eurot.

Siemanni selgitusel külastatakse Hispaanias põllumajanduspiirkonda, sest ka Järvamaal on põllumajandus oluline tegevusharu. Samuti tutvuvad järvalased kohalike omavalitsustega ja uurivad, mida on sealt õppust võtta.

Siemann pidas oluliseks sedagi, et ühisreisi ajal paranevad omavalitsusjuhtide suhted, sest aastaid tagasi oli omavalitsuste koostöö praegusest parem. «Saame pingeid maha võtta,» lisas ta.

Siemann rõhutas, et tegemist pole puhkusereisiga, kus üheskoos päikest võtta. Ta lisas, et oktoobri algul polegi Hispaanias enam nii-öelda rannailma.

Järvamaa omavalitsuste liidu sekretär Helje Mets märkis, et Hispaaniasse ei sõida Albu ja Väätsa valla esindajad. Järva-Jaani vallavolikogu esimehe Meelis Mändla sõidu eest maksab firma, kus ta töötab, Kareda vallavanem Kulno Klein käib raha välja omast taskust.

Mets selgitas, et Hispaanias on järvalaste tarvis renditud buss, mis neid kohtumistele sõidutab. Täpset ajakava ei tahtnud ta avalikustada, sest sellesse võib muutusi tulla. Mets lisas üksnes, et viimase päeva veedavad nad Madridis ja teised päevad maapiirkondades.

Kuigi hotellitoad on broneeritud, ei osanud Mets öelda, millises hotellis nad ööbivad. «Viietärnihotell see küll polnud,» kinnitas ta.

Kulno Klein ütles, et vallavanemad ja volikogu esimehed peavad olema visionäärid, mistõttu on ka selliseid sõite tarvis teha.

Klein lisas, et tema võttis selleks ajaks puhkuse ja vallale Hispaania-käiguga mingit kulu ei tekita. «Teenin piisavalt palju, et see ise kinni maksta,» lisas ta.

Teemal, miks teised omavalitsused kohalike poliitikute reisi eest maksavad, ei tahtnud Klein spekuleerida. «Teised omavalitsusjuhid ei teagi, et ma omast taskust maksan. Ma pole seda reklaaminud,» ütles ta.

Hispaaniasse sõidavad

Ambla:

vallavanem Rait Pihelgas ja vallavolikogu esimees Harri Lepamets.

Imavere:

vallavanem Jüri Ellarm ja vallavolikogu esimees Eve Okas.

Järva-Jaani:

vallavanem Arto Saar ja vallavolikogu esimees Meelis Mändla.

Kareda:

vallavanem Kulno Klein.

Koeru:

vallavanem Andres Teppan.

Koigi:

vallavolikogu esimees Elmar Luha.

Paide linn:

linnapea Siret Pihelgas ja abilinnapea Ülle Leesmaa.

Paide vald:

vallavanem Veljo Tammik ja vallavolikogu esimees Raivo Raja.

Roosna-Alliku vald:

vallavanem Peeter Saldre ja vallavolikogu esimees Aivar Tubli.

Türi:

vallavanem Pipi-Liis Siemann ja vallavolikogu aseesimees Raivo Pink.

Järvamaa arenduskeskus:

juhataja Katrin Puusepp.

Järvamaa omavalitsuste liidu kantselei:

tegevdirektor Toomas Tippi ja sekretär Helje Mets.

Albu ja Väätsa vallajuhid Hispaaniasse ei sõida.

Andmed: Järvamaa omavalitsuste liit

KOMMENTAAR

Alo Aasma

Järva maavanem

Tehti ka mulle ettepanek minna, kuid ei pidanud seda koostöövormi väga otstarbekaks.

Koostööga meil maakonnas just kõige parem seis ei ole ning kui eelarved lubavad ja see ühine koostöövaim leitakse, et leida lahendus näiteks kasvõi Järvamaa haigla kõrvale tervisekeskuse rajamisele või haigla võrgustamisele või haldusreformile, siis on koolitus ehk isegi asja ette läinud.

Arto Aasa

riigihalduse minister

Eks iga omavalitsusjuht pea ise otsustama ja ka vastutama selle eest, kui kasutatakse maksumaksja raha välisriikide külastamisel. Vallajuhid ei tohi lihtsalt ära unustada, keda nad esindavad ning kelle prioriteedid peavad sellistel väljasõitudel esikohal olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles