PILDID: põllumehed alustasid oma protestikäiku Tallinna

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Täna alustasid põllumehed oma protestikäiku pealinna. Hommikul kl 8ks oli Mäekülla kogunenud küll vaid kolm traktorit, kuid kohapealt sündmusi vahendanud Järva teataja ajakirjanik Tiit Reinberg kinnitas, et neid tuleb lähiajal juurde.

Hetk hiljem oligi lisandudud ligi 20 traktorit ehk Mäo poole vuras edasi pea veerandsada põllumajandusmasinat.

Põllumehed lähevad traktoritega Tallinna Toompeale avalikule koosolekule, et anda riigikogule üle petitsiooni ja teavitada laiemat avalikkust põllumajanduse mure­kohtadest. Järvamaalt läheb Tallinna üle 30 traktori, peaaegu kõik ettevõtted on esindatud.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu liige ja kevadest Järvamaa põllumeeste liidu juht Mae Alviste sõnas, et olukord on täiesti kriitiline, sest suur osa  põllumeestest on pikemat aega olnud väga raskes seisus. «Piima on tulnud juba eelmise aasta Venemaa sanktsioonidest alates toota alla omahinna, nüüd on ka seakasvatajatel suured probleemid levima hakanud sigade Aafrika katku tõttu ning viljahinnadki on suhteliselt hea saagikuse juures ikka väga madalad,» põhjendas ta.

Põllumeeste nõudmised

• Tunnistada põllumajanduse erakorralist olukorda ja töötada välja kriisiabimeetmete pakett.

• Maksta piimatootjatele riigieelarvest erakorralist kriisiabi veel sellel aastal.

• Plaanida selle aasta lisaeelarvesse üleminekutoetuste maksmine, alates 2016. aastast peab üleminekutoetusi maksma ELi lubatud mahus.

• Viivitamatult välja töötada ja rakendada meetmete kava, mis leevendaks sealihaturul tekkinud kriisi ja tagaks raha sealihatootjate tegevuse jätkamiseks.

Allikas: Eesti põllumeeste keskliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles