Kel on olnud vähegi kokkupuudet eesti koorilaulu ja laulupidudega, sel hakkab Juhan Kunderi luuleridu «Kui siit pilvepiirilt alla vaatan/üle õitsva Eestimaa,/rõõmulaulu siis maailma saadan,/hüüan piksehäälega:/Siin on ilus elada!» kuuldes kohe kõrvus helisema Karl August Hermanni neile sõnadele seatud meloodia.
Hinge paneb helisema iga ülev ja piiritu vaade kõrgelt. Ja kuigi Kunder sai oma tundepuhanguks tuult Munamäel Lõuna-Eesti hunnituid kupleid silmitsedes, võib võrdset meeleliigutust pakkuda vaade 30 meetri kõrguse Paide Vallitorni tipust.
Viimast võimalust on kasutanud mitu sajanditagust piltnikku, et Weissensteinist ja tolle ümbrusest ülevaatlikke võtteid teha, selliseid, millest tänaval munakivisillutisel seisjal aimugi polnud.
Johannes Ehrenwert (Jaan Eelnurme) on oma 1930ndatest pärit Vallitorni pildiseeria allkirjastanud ühtmoodi: «Paide. Üldvaade».
Need pildid siin on vanemad, kandes 1903. ja 1906. aasta postitemplit: vaade turuplatsile ning luteri ja õigeusu kirikule; vaade kasarmule ja pastoraadile (ehk siis Tallinna tänava suunas); vaade õllekojale (ehk siis Veski tänava suunas).
Paide keskväljaku vaate järgi tehtud tervituspostkaart Paidest «Gruss aus Weissenstein», mis on valminud Leipzigi litograafiatöökojas, kannab kogunisti 1901. aasta templit.
Kel on olnud vähegi kokkupuudet eesti koorilaulu ja laulupidudega, sel hakkab Juhan Kunderi luuleridu «Kui siit pilvepiirilt alla vaatan/üle õitsva Eestimaa,/rõõmulaulu siis maailma saadan,/hüüan piksehäälega:/Siin on ilus elada!» kuuldes kohe kõrvus helisema Karl August Hermanni neile sõnadele seatud meloodia. Hinge paneb helisema iga ülev ja piiritu vaade kõrgelt. Ja kuigi Kunder sai oma tundepuhanguks tuult Munamäel Lõuna-Eesti hunnituid kupleid silmitsedes, võib võrdset meeleliigutust pakkuda vaade 30 meetri kõrguse Paide Vallitorni tipust. Viimast võimalust on kasutanud mitu sajanditagust piltnikku, et Weissensteinist ja tolle ümbrusest ülevaatlikke võtteid teha, selliseid, millest tänaval munakivisillutisel seisjal aimugi polnud. Johannes Ehrenwert (Jaan Eelnurme) on oma 1930ndatest pärit Vallitorni pildiseeria allkirjastanud ühtmoodi: «Paide. Üldvaade». Need pildid siin on vanemad, kandes 1903. ja 1906. aasta postitemplit: vaade turuplatsile ning luteri ja õigeusu kirikule; vaade kasarmule ja pastoraadile (ehk siis Tallinna tänava suunas); vaade õllekojale (ehk siis Veski tänava suunas). Paide keskväljaku vaate järgi tehtud tervituspostkaart Paidest «Gruss aus Weissenstein», mis on valminud Leipzigi litograafiatöökojas, kannab kogunisti 1901. aasta templit. Foto: Kaarel Aluoja erakogu
Kommentaarid
Copy