Lihasnäkitootja tunneb end turul juba kindlamalt

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents

Leivapäeval eheda maitsega mahelihatoodete valmistamise eest tunnustada saanud OÜ Sirloin eestvedajad ei kavatse senise edulooga leppida. Plaan on juurutada uusi tooteid ja murda välja rohkematesse poekettidesse.

Esimese partii vinnutatud liha tootis SirLoin Koeru vallas Vahukülas asuvas tootmiskompleksis eelmise aasta suve alguses. «Alustasime kolme maitsega, nüüd on lisandunud ka neljas ja koostöös Kehtna lihatööstusega valmib meie retsepti järgi tehtav suitsuvorst,» ütles SirLoin OÜ tegevjuht Lauri Bobrovski.

Põhitööga tuli lõpparve

Pisut rohkem kui aasta jooksul on SirLoin oma toodetega murdnud pealinna suurematesse toidupoodidesse ning väiksematesse mahe- ja talupoodidesse.

Vinnuka kaubamärgi all toodetud vinnutatud mahelihasnäkke on müügil ka Koeru käsitööpoes. «Eesti kaubandusvõrku sissemurdmine on läinud rahuldavalt,» sõnas Bobrovski.

Aastaga on Lauri Bobrovski elu  paljuski muutunud. Veebruaris tegi ta lõpparve oma põhitööga (Dairy Trading OÜ tehnoloog Amblas  – toim ) ning keskendus ettevõttele.

Vahukülas pole enam rakkes mitte pereliikmed, vaid kaks töötajat vajaduspõhise tööajaga. «Praktika näitab, et Eesti turul nišitootega väljatulek jääb tihti hobitegevuseks. Kindlasti tahame laieneda ja uusi tooteid arendada,» lausus Bobrovski.

Tallinnas Eesti vabaõhumuuseumis olnud leivapäeval andis maaeluministeerium välja tänavuse parima mahetootja ja parima mahetoote tiitli.

Parim mahetootja 2015 on Kop­ra Karjamõis OÜ Valgamaalt, mis tegeleb väga mitmekesise mahetootmisega, kasvatades nii lambaid, kodulinde kui ka teravilja, köögivilju ja marju.

Parimaks mahetooteks valiti MTÜ Liivimaa Lihaveis toodetud eelküpsetatud mahe rohumaaveiseribi Agnes.

Mahesektor kasvab

Tootjakonkursile kandideeris kaheksa mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitas 16 töötlejat 39 toodet. Parima tootja ja toote valisid juba kuuendat korda välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid. Parimat mahetootjat ja -toodet valiti kuuendat korda.

Lauri Bobrovski sõnas, et väikesele ettevõttele on äramainiminegi väga oluline. «Tänukiri on tunnustus tehtule ja võimalus end reklaamida,» põhjendas ta.

«Põllumajandusele üldiselt keerulisel ajal on mahesektor üks väheseid, mis näitab stabiilset kasvu,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse. «Mahetoodangul on lojaalne ja kasvav tarbijaskond nii meil kui ka mujal. Seepärast rõõmustab, et Eestis nähakse mahetootmisel selget tulevikku. Seda näitab mahetootjate ja -töötlejate  järjest suurenev hulk.»

Leivapäev oli osaks tänavu esimest korda peetavast Eesti toidu kuust, mille kestel on septembris üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse.

Vinnuka mahelihasnäkkide sari (Traditsioonitruu, Seesami­sadu, Mesine Kadakas ja Vägev Vürtsine – toim) on äramärkimist leidnud ka Eesti parima toiduaine konkursil.

Konkursid on korraldanud Eesti Mahepõllumajanduse sihtasutus koos Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel on tehtud koostööd Eesti kulinaaria instituudiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles