Katk levib ka teraviljale

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia OÜ kuivatioperaator Üllar Läänesaar usub, et tänapäevaste viljakuivatite juures hoiab elektroonika  kuivatustemperatuuri täpselt sellise, nagu inimkäsi selle sisestab. Estonia osaühingus on see söödaks minema teravilja puhul 90 kraadi, mille juures küll ükski viirus elama jääda ei saa.
Estonia OÜ kuivatioperaator Üllar Läänesaar usub, et tänapäevaste viljakuivatite juures hoiab elektroonika kuivatustemperatuuri täpselt sellise, nagu inimkäsi selle sisestab. Estonia osaühingus on see söödaks minema teravilja puhul 90 kraadi, mille juures küll ükski viirus elama jääda ei saa. Foto: Dmitri Kotjuh

Katku levikusse metssigadelt teraviljale usuvad nii põllumees kui ka veterinaarkeskuse juht, vilja edasise kasutuse ohutuse suhtes lähevad aga arvamused lahku.

Väätsa Agro ASi juhataja Margus Muld usub, et katkukandja metssiga võib teravilja saastada, kuid tema teada viirus teraviljal üle 30 päeva vastu ei pea. «Viirus kaob viljast, kui seda hoida näiteks kuu aega laos. Kui koristatav teravili ongi saastunud, siis pärast 30 päeva temast loomasööta tehes ei tohiks mingit ohtu olla,» selgitas ta.

Kuivati kuumusse Muld ei usu, tema meelest ei pruugi see teraviljast viirust eemaldada. «Kuivatamine ei pruugi tagada, et kogu vili saab ühesuguselt kuumutatud,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles