Järvamaa muuseum toob huviliste ette haruldase foto

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa muuseum. Pilt on ilustratiivne.
Järvamaa muuseum. Pilt on ilustratiivne. Foto: Tiit Reinberg

Järvamaa muuseum pakub arvamusfestivalil võimalust tutvuda teadaolevalt esimese Eestis tehtud pildistusega.

Lisaks püsiekspositsioonil on käesoleva aasta arvamusfestivali ajal Järvamaa muuseumi külastades harukordne võimalus näha vaid erandkorras muuseumi hoidlast välja antavat kõige vanemat Eestis valmistatud ja säilinud (dagerrotüüp) fotot.

Järvamaa muuseumi fotoarhiivis on säilitatud rohkem kui 38000 säilikut, neist 462 on haruldased. Fotokogu on muuseumi põhikogudest suurim. Järvamaa Muinasasjade Alalhoidmise Seltsi vahendusel on muuseumi kogudesse jõudnud teadaolevalt vanim säilinud Eestis valmistatud dagerrotüüp (Daquerre ´i leiutatud esimene kasutuskõlblik fotografeerimisviis, nn foto hõbedal) – 1850. aastast portree Tallinna raehärrast Alexander Hoeppnerist. Haruldase foto annetas muuseumile apteeker ja Paide linnapea magister Oskar Brasche 1914. aastal. Foto autoriks ja ühtlasi Eesti esimeseks elukutseliseks fotograafiks oli Paides sündinud ja Viinis ning Peterburis õppinud sakslane Carl Friedrich Wilhelm Borchardt. Haruldase foto avastas 1970ndate keskel fotograaf Peeter Tooming, kes uuris Paide fotoajalugu.

Järvamaa Muuseum on arvamusfestivali päevadel avatud kella 10st 17ni. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles