Eakas naine sattus madalas vees uppumisohtu

Birgit Itse
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide tehisjärv.
Paide tehisjärv. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Kui eelmise aasta jooksul uppus Järvamaa veekogudes viis inimest, siis tänavu leidis üks tõsisematest juhtumitest aset Paide tehisjärve ääres reede pärastlõunal.

Paide tehisjärve üks vetelpäästjatest, Marit Maaring, ütles, et neile teadaolevalt oli uppumisohtu sattunud naine 59aastane.

Maaringu hinnangul oli samal ajal rannas umbes poolsada inimest. Juhtum leidis aset kella 13.30 paiku tehisjärve nn lastepoolel, kus poide juures on täiskasvanule vesi rinnuni. «Rannas lapsi valvanud naisterahvas märkas vees lebavat inimest ja hakkas teda välja tooma, samal ajal hüüdis meid appi,» selgitas Maaring.

Kohale jõudnud vetelpäästjad kaldale toodud naisel pulssi ei tuvastanud, kutsusid kiirabi ja alustasid südamemassaaži. «Kiirabi tuli väga kiiresti ja andsime kannatanu neile üle. Auto viibis kohapeal kümmekond minutit, mida täpselt temaga kiirabiautos tehti, ma ei tea,» lausus Maaring.

Enne kiirabi lahkumist küsis  Maaring siiski naise seisundi kohta. «Brigaadi kinnitusel said nad naisel pulsi kätte ja kannatanu pidi viidama Tallinna haiglasse,» sõnas ta. Sihtasutuse Tartu Kiirabi juhatuse liige Aire Veber kinnitas, et kiirabibrigaad käis kohal, naise elu õnnestus päästa ja ta viidi ravile Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse.

Mis täpselt naisega juhtus, et ta uppumisohtu sattus, Maaring öelda ei osanud, aga ühe võimalusena pakkus ta välja terviserikke. «Seal on nii madal vesi, et isegi kui ujuda ei oska, ulatuvad täiskasvanul  jalad põhja, sest vesi poide juures on umbes rinnuni,» lausus ta.

Maaring kiitis naisterahvast, kes märkas hädasolijat neist varem ning tegutses kiiresti ja õigesti. «Väga tubli! Suur kiitus talle,» sõnas ta.

Maaringu kinnitusel oli see sel suvel Paide tehisjärve ääres esimene kord, kui inimene uppumisohtu satub. «Olen teinud seda tööd kuus aastat  ja ka selle aja jooksul on see esimene nii tõsine juhtum,» lisas ta.

Türi tehisjärve ääres olevatel G4S rannavalvuritel on samuti suvi võrdlemisi rahulik olnud. Rannavalve vanem Ranno Tovstsik on mõnda aega tagasi Järva Teatajale öelnud, et Türi tehisjärv läheb järsult sügavaks ja just see võib mõnele nooremale ujujale ootamatuks üllatuseks kujuneda.

Nii hüppas ta 29. juunil noortekeskuse suvepäevade ajal vette järele umbes 9–10aastasele poisile ja tüdrukule, kelle pead ei tulnud enam veepinnale. «Mulle oli seal vesi rinnuni, aga lastele üle pea ja ujumisoskust nappis,» ütles ta. Lapsed pääsesid kerge ehmatusega.

Eelmise aasta samaks ajaks oli maakonnas uppunuid kaks. Suve lõpuks oli  neid viis: üks juunis, kaks juulis ja kaks augustis. Kolm inimest oli läinud suplema, üks uppus vettehüpet tehes, üks kukkus sillalt vette.

Eelmise aasta kolm uppumissurma registreeriti Ambla vallas ja kaks Türi vallas. Kõik uppunud olid mehed ja teadaolevalt joobes. Tänavu pole seni traagilisi veeõnnetusi juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles