Sigade katk jõudis Järvamaa farmi

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosna-Allikul Valasti külas mahedalt sigu pidav Marko Alev teab, et mahepõllundus pole pelgalt äri, rohkem ikka mõtte- ja eluviis.
Roosna-Allikul Valasti külas mahedalt sigu pidav Marko Alev teab, et mahepõllundus pole pelgalt äri, rohkem ikka mõtte- ja eluviis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) tuvastas Järvamaal asuvas seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, farmi sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Veterinaar- ja Toiduamet võttis proovid Järvamaal Roosna-Alliku vallas Valasti külas asuvast seafarmist 28. juulil, täna saabus diagnoosile ametlik kinnitus. Kokku oli farmis 385 mahepidamisel siga, kellest esimesed on sigade Aafrika katku tõttu praeguseks surnud ning ülejäänud hukatakse.

Seakasvatusega tegeleva OÜ Mahetooted juht Andres Alev kinnitas Postimehele, et sigade Aafrika katk leiti tema ettevõttele kuuluvast farmist. «Midagi rõõmustavat just ei ole,» nentis Alev napisõnaliselt.

Kuidas katk võis farmi jõuda, Alev ei teadnud. «Mõttetu on spekulatsioone teha,» ütles ta.

Postimees kirjutab, et osaühingu Mahetooted 2013. aasta käive oli 109 901 eurot ning kasum 6222 eurot. Ettevõttes töötas viis inimest. 2014. aasta majandusaruannet pole OÜ Mahetooted veel esitanud.

„Tuletame veel kord kõigile seakasvatajatele meelde, et on kohustuslik täita kõiki kehtivaid bioohutuse nõudeid, kuid iga seakasvataja peaks oma farmi vaatama üle kriitilise pilguga, mida täiendavat on veel võimalik teha, et takistada loomade nakatumist seakatku,“ ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.  „Vajadusel saab nõu küsida volitatud veterinaararstidelt ning Veterinaar- ja Toiduameti ametnikelt.“

Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse vastavalt sigade Aafrika katku tõrje tegevusjuhendile. Peale farmi loomadest tühjendamist viiakse läbi hoone puhastamine ja desinfitseerimine. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult Veterinaar- ja Toiduameti poolt volitatud isikud.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, siis hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 km ohustatud ja 7 km järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollitakse VTA poolt üle ning võetakse proovid sigade Aafrika katkule. Valasti küla farmi läheduses asub kaks väikest seakasvatust.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles