Aafrika katk pühiks Järvamaalt sead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järvamaa veterinaarkeskuse juhataja Andrus Leisi andmetel on maakonnas 1. mai seisuga 2796 siga, suurem osa neist väiksemates farmides. Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile pole oma sigade arvu teatanud 11 Järvamaa registreeritud seapidajat. Seapidajatel on kohustus teatada oma sigade andmed igal aastal 15. maiks.

Siiani Järvamaa farmides seakatku veel avastatud pole. Kuid Leis ütles, et taud puudutab Järvamaad täpselt sama palju kui teisi maakondi. Ta arvas, et kui mõnesse suuremasse farmi peaks Aafrika katk sattuma, lõpeb Järvamaal seakasvatus täielikult. Suuri farme on maakonnas viis: Päidla OÜ Amblas, Koigi Mõis OÜ Koigis, Mahetooted OÜ Roosna-Allikul, Rakvere Farmid AS Väätsa vallas ja üks eraisik Türi vallas.

Rohkem on Järvamaal väikeseid seafarme ehk kodumajapidamisi, neid on registreeritud 35. Kuna neile lisanduvad registreerimata seakasvatajad, on Leisi hinnangul Järvamaal umbes 70 sigade kodumajapidamist. Ulatuslike taudide puhul on loomapidamise mitteregistreerimine lisaks sellele, et see on seadusevastane, tauditõrje vaatepunktist väga ohtlik. «Kui me ei tea, kus asuvad sead, ei saa me ka tõkestada haiguse levikut,» selgitas Leis. Ta lisas, et sellisel juhul jäävad hoiatamata ka ümbruskonnas olevad registreeritud loomapidajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles