Ettevõttelt nõutakse tagasi poole miljoni eurost toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mäos plastjäätmetest ehitusmaterjale tootev Rexest Grupp kaotas esimese astme kohtuvaidluse keskkonnainvesteeringute keskusega (KIK), mis nõuab ettevõttelt tagasi 500 000 euro suurust toetust.

Rexesti plaan oli töödelda sortimata ja pesemata segaplastjäätmeid, et toota nendest ehitusmaterjale. Selleks tuli osta kaks liini – üks töötlemiseks ja teine tootmiseks. Raha taotles Rexest struktuurifondidest, 2010. aastal rahuldas KIK nende taotluse. Rexest ostis hanke korras tootmisliini, kuid töötlemisliini hanke võitnud Duratrust ei tarninud liini tervenisti, mistõttu ostis Rexest uue seadme, mille eest maksis 475 000 eurot, millele lisandub käibemaks. Müüja ostis seadme, mille valmimisaasta oli 2002, Itaaliast hinnaga 55 000 eurot. KIK hakkas pärast toetuse väljamaksmist uurima selle kasutamise sihipärasust ning tühistas 2013. aasta novembris varasema otsuse ja nõudis toetust tagasi.

Lisaks ootamatult 8,6 kordseks kasvanud liini hinnale otsustas KIK, et tehingud Rexesti ja erinevate müüjate vahel olid näilikud, sisseostetud projektijuhtimise teenus liiga kallis, et projektijuhtimisteenust pakkunud firma juhatuse liige oli ka Rexesti juhatuse liige, hanketeated oleks tulnud avaldada rahvusvahelises meedias jne. Samuti oli Rexest erinevad hankedokumendid jätnud kooskõlastamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles