Jalutuskäik metsas võib sead katku nakatada

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jahilkäik või retk seene- ja marjametsa võib kaasa tuua koduste sigade katkuga nakatumise, hoiatab Järvamaa veterinaarkeskuse juhataja Andrus Leis. Ta täpsustas, et kui inimestele ei tee seakatk mitte midagi, siis kahju loomakasvatusele on korvamatu. Tõenäosus, et ühe sea haigestumise järel saavad nakkuse ka ülejäänud, on tema ütlust mööda 99,9 protsenti. «Kõik sead tuleb hukata ja kuigi nende liha on inimesele ohutu, ei tohi seda nakkuse leviku vältimiseks süüa,» rõhutas Leis. Loomadest vaba sigala tuleb puhastada ja vähemalt kuuajase vahega kaks korda desinfitseerida. «Vahepeal seal loomi olla ei tohi,» lisas Leis.

Ta soovitas marja- ja seenesõpradest loomapidajatel hoolikalt jälgida, et nad metsas käidud rõivaste ega jalatsitega lauta ei läheks. «Nakkuse levikuks ei pea nägema korjust, piisab, kui üle kõndida kohast, kus nakatunud siga lamas.» Võõrad ei tohiks tema soovitusel käia laudas ka siis, kui seal on vaid kaks-kolm siga. «Metsast tulnud naabrit mina oma lauta ei kutsuks,» märkis Leis.

Loomapidajad on praegu kõrgendatud järelvalve all. Kontrolli käigus on inspektorid avastanud ka nn illegaalseid seapidajaid. «Kõik, ka ühe-kahe sea pidajad, on kohustatud oma loomad ning lauda registrisse kandma. Ka taudiohuta peavad kõik loomapidajad veterinaarile teatama, kui mõni loom haigestub või sureb,» rõhutas Leis. Ta lisas, et vajadusel aitavad nad eakamatel ka pabereid täit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles