Nuttev laps: emme, auto sõitis meile otsa!

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsukonnas elavad Svea Randalainen (vasakul) ja Kadri Laud kirjeldavad nende lastele otsa sõitnud meest kui paadunud roolijoodikut. Eile andis kohus loa varem korduvalt kohtulikult karistatud mees vahi alla võtta.
Käsukonnas elavad Svea Randalainen (vasakul) ja Kadri Laud kirjeldavad nende lastele otsa sõitnud meest kui paadunud roolijoodikut. Eile andis kohus loa varem korduvalt kohtulikult karistatud mees vahi alla võtta. Foto: Dmitri Kotjuh

Päeval sadanud vihm ja äike on lakanud ning neljapäeva õhtu on soe ja päikseline. Käsukonna küla neli ema jalutavad kodukandis lastega. Naaberkülas elav 29aastane Hengo on aga napsi võtnud ja sõidab autoga.

Kokku teevad kolme-neljakilomeetrist jalutuskäiku neli ema ja üheksa last. Laste vanus on kolmest elukuust üheksa aastani. Suuremad lapsed sõidavad ratastega veidi eespool, emad kärudes olevate imikutega nende järel. Üks emadest, Kadri Laud, kinnitab, et tegu on nende tavapärase ringi ja viisiga jalutamiseks. Veidi pärast kella kaheksat õhtul on nad lauge kurviga teeristis, kus mõneks ajaks haarab laste tähelepanu elektrikarjuse taha kogunev lehmakari. «Vaatasime lehmi ja tegime pilte ka,» meenutab Kadri Laud.

Paarkümmend minutit pärast kaheksat asutavad emad ja lapsed end küla poole liikuma. Kadri koduni on mõnisada meetrit, see on ka kodudest lähim. Lapsed on juba ratastel, kuid kõik veel endiselt tee kõrval rohupeenral, kui täiskasvanud märkavad nende suunas kihutavat autot, mis hoogu sugugi maha võtta ei taha. Naiste hinnangul on auto kiirus umbes 80 kilomeetrit tunnis. «Kõik käis väga kiiresti,» kirjeldab Laud. «Püüdsin ühel ajal eest ära lükata lapsi ja kaht vankrit, aga lihtsalt ei jõudnud. Kui ümber pöörasin, siis suuremad lapsed juba nutsid.» Auto sõitis aga peatumata edasi, nagu poleks midagi juhtunud.

 Naised tundsid juhis ära 29aastase Hengo, kes on varemgi purjuspäi roolis istunud ja selle eest ka karistada saanud. Viimati alles juunikuus, kui kohus määras talle joobes juhtimise eest aastase tingimisi vangistuse ja võttis neljaks kuuks ära juhiloa. «Paadunud külajoodik,» iseloomustab Laud meest.

Samuti sündmuspaigal viibinud Svea Randalainen selgitab, et juht ei võtnud kurvi välja ja riivas lapsi, nende rattaid ja üht vankrit. «Vanker koos kolmekuuse beebiga lendas kraavi,» sõnab ta.

Kiirabi viis sündmuspaigalt lahtise jalaluumurruga Põhja-Eesti regionaalhaiglasse viieaastase poisi, kolmekuune imik viidi aga Järvamaa haiglasse.

Emade kinnitusel on ka teised lapsed juhtunust siiani šokis. «Minu ligi kolmeaastane tütar ärkas ööl vastu reedet neli korda hüsteeriliselt nuttes: »Emme, auto sõitis meile otsa!,» kirjeldab Laud.

Appi kutsutud tuttavaga sõitis just tema vahetult pärast juhtunut Hengo koju, kus purupurjus mees oma tegu eitas. «Mis sa ajad, ma pole midagi teinud,» vahendab naine lastele otsa sõitnud Hengo sõnu.

Mees viidi sündmuspaigale ja üheskoos oodati politseid, kes mõõtis mehel alkoholijoobe, millega autot juhtides on tegu karistuseadustiku paragrahvi 424 rikkumisega. See annab võimaluse määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse.

Karistusregistris oleva teabe järgi on Hengo varem korduvalt kohtulikult karistatud joobes juhtimise eest, samas on tal karistus ka loata sissetungimise ja varguste eest. Samuti on politsei teda trahvinud kehtiva ülevaatuseta sõiduki ja registreerimata või ümberregistreerimata sõiduki juhtimise eest.

Roolijoodik võeti vahi alla

Prokurör taotles Järvamaal inimestele otsa sõitmises kahtlustatava mehe vahistamist, kohus pidas taotlust põhjendatuks.

Paide politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Virginia Ciunite ütlust mööda on liiklusõnnetuse põhjustaja käitunud ääretult vastutustundetult. Ringkonnaprokurör Merike Lugna selgitas, et kuna tegu on ka varem korduvalt sarnaseid kuritegusid toime pannud mehega, pidasid nad vajalikuks taotleda kohtult tema vahistamist eeluurimise ajaks. «Kui inimene pole varasemast karistusest vajalikke järeldusi teinud ja käitub jätkuvalt ohtlikult nii endale kui ka teistele, tuleb ta uute kuritegude toimepanemise vältimiseks ühiskonnast isoleerida,» ütles Lugna. Juhtunu osas on Paide politseijaoskonnas käimas kriminaalmenetlus, eeluurimist juhib Lääne ringkonnaprokuratuur. «Nagu nähtub statistikast, on joobes sõidukijuhid meil väga tõsine probleem,» lisas prokurör. Sel aastal on alkoholi mõju all juhid põhjustanud 65 liiklusõnnetust, milles on hukkunud 4 ja saanud viga 85 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles