Jalutuskäik poodi võib päästa elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervise arengu instituudi andmetel sureb kõige rohkem inimesi vereringeelundkonna haiguste tõttu. Järvamaal läks eelmisel aastal manalateed 390 inimest, südamehaigused moodustavad põhjustest 58,5 protsenti. Kuigi valdavalt on tegu eakate probleemiga, on arstide sõnul ohumärgiks südamehaiguste suurenev levik noorte seas.

Surmajuhtumeid põhjustavad enamasti pahaloomulised kasvajad, vereringeelundkonna tööd pärssivad haigused, õnnetusjuhtumid, mürgistused või traumad. Türi perearsti Piia Tamme ütlust mööda on vereringeelundite haigusteks eeskätt vererõhu ja südamelihaste tööga seotud probleemid, infarkt ja ajuverejooks, neid põhjustavad eeskätt ebatervislik toitumine, vähene liikumine, suitsetamine või liigne alkoholi tarbimine. «Inimesed ei teadvusta endale neid ohtusid,» ütles Tamme.

Vanemate inimeste puhul on esimene viga, et nad otsustavad sageli omapäi ravikuuri pooleli jätta. See on mõnes mõttes inimlik, sest pensionäri rahakott pole teab mis raske ja nii otsustataksegi raha kokku hoida, kui märgid paranemisest ilmnevad. See on aga üsna ohtlik, sest haigusnähtude kadumine ei tähenda paranemist – näiteks kõrget vererõhku on vaja pidevalt kontrolli all hoida. Teine põhjus, miks Tamme hinnangul ravikuur katkestatakse, on ravimite mürgine iseloom. Vanemad inimesed pole harjunud oma senise elu jooksul ravimeid võtma ega taha oma organismi keemiaga töödelda, puudu jääb alalhoidlikkusest ja hirmutundest, sest inimesed tihtipeale ei oska või ei tea tagajärgi karta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles