Koeru vallas diagnoositi sigade Aafrika katk

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval diagnoositi esimest korda sigade Aafrika katk Järvamaal ja seda Koeru vallas ühel leitud metsseal.

Metssea leiukoha ümber jääval 200 ruutkilomeetri suurusel alal asuvale kolmele seakasvatusettevõtjale on kehtestatud kitsendused. Järvamaa veterinaarkeskuse juhataja Andrus Leis ütles, et kitsendustega alasse jäävad loomapidajatest väiketalunikud. «Nad peavad nüüd piirama sigade liikuvust ja järgima bioohutuse nõudeid ehk võõraid ei tohiks farmi lasta, laudaskäimisel tuleks vahetada riideid ja pesta jalanõusid,» selgitas ta.

Leisi ütlust mööda pole varem Järvamaalt katku surnud metssigu leitud. «Nüüd leiti selline siga siis Vändra valla leiukohast 50 km kaugusel asuvast Koeru vallast,» nentis ta. «Metssigade arvukus on meil suur ja viimane aasta näitab, et katk on edasi liikunud ning taudistunud alad on laienenud pea poolele Eestimaale. Katku levik sõltub paljuski sellest, kas ja kui tõhusalt me rakendame ennetavaid meetmeid. Keskkonnaamet paneb jahimeestele omad ning veterinaar- ja toiduamet loomapidajatele omad kitsendused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles