Kalle Kroon: elusa veekeskkonna tingimuseks ongi selle metsikus

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lugeja foto

Lugeja kurtis sel nädalal Järva Teatajale, et kesksuveks on Pärnu jõe keskjooksul Türi-Allikul veetase langenud väga madalaks, jõesängis vohavad veetaimed ja sinna on langenud pu

Kalle Kroon (SA Eesti Forell) saatis lugejale vastuse ja oma arvamuse.

ud.

„Kurdetakse, et Pärnu jõgi metsistub. Aga küsime, mida me jõelt ootame? Kas me ootame endiselt inimese poolt rikutud loodust kanaliseeritud jõgede näol, kus puudub elu, või eeldame, et jõgi pole ainult silmailuks, vaid tegu peaks olema ikka terve ja jätkusuutliku elus keskkonnaga, kus on kohta nii kaladele, veeputukatele kui konnadele?

Elusa veekeskkonna tingimuseks looduses ongi just nimelt selle metsikus. Puud vees on vajalikud mitmes mõttes: esiteks hoiavad nad maaparandusest niigi rikutud ja soojenema kippuva vee temperatuuri vajalikult jaheda, teiseks on puudealused väga olulisteks varjepaikadeks mitmesugustele kalaliikidele, eeskätt aga Pärnu jõe ehtele- jõeforellile, kuid samuti veeputukatele. Mida rohkem on selliseid varjepaiku, seda vähem on eluslooduses stressi ja võitlust, seda parem on nende liikide kasv, kes seal varju leiavad, seda suuremad on kalad. Mujal maailmas, kus jõgede kaldapuistu on hävitatud, on nähtud isegi vaeva, et spetsiaalsete süsteemide abil puid vette langetada ja neid jõe põhja kinnitada. Meil on see võimalus otse looduslikult olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles