Järvamaal diagnoositi sigade Aafrika katk

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga.
Metssiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval diagnoositi esimest korda sigade Aafrika katk Järvamaal ja seda Koeru vallas ühel leitud metsseal.

Metssea leiukoha ümber jääval 200ruutkilomeetri suurusel alal asuvale kolmele seakasvatusettevõttele on kehtestatud kitsendused. Järvamaa veterinaarkeskuse juhataja Andrus Leis ütles, et kitsendustega alasse jäävad väikeloomapidajatest talunikud. «Nad peavad nüüd piirama sigade liikuvust ning järgmima bioohutuse meetmeid ehk võõraid inimesi ei tohiks farmi lasta, laudaskäimisel tuleks vahetada riideid ja pesta jalanõusid,» selgitas ta.

Leisi sõnul pole varasemalt Järvamaal katku surnud metssigasid leitud. «Nüüd leiti 50 km kauguselt Vändra valla leiukohast selline siga siis Koeru vallast,» nentis ta. «Metssigade arvutus on meil suur ja viimane aasta näitab, et katk on edasi liikunud ning taudistunud alad on tekkinud pea poolel Eestimaast. Katku levik sõltub paljustki sellest kas ja kui tõhusalt me rakendame ennetavaid meetmeid. Keskkonnaamet paneb jahimeestele omad ja Veterinaal- ja toiduamet loomapidajatele omad kitsendused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles