Päästjad väljusid pikast kohtusaagast võitjana

Tiit Reinberg
, Järva Teataja peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta aprillis, mais ja juunis käisid päästjad korduvalt kustutamas tuld Koeru vallas Vao külas endises kartulihoidlas, kus toona valmistati grillsütt.
2012. aasta aprillis, mais ja juunis käisid päästjad korduvalt kustutamas tuld Koeru vallas Vao külas endises kartulihoidlas, kus toona valmistati grillsütt. Foto: Tiit Reinberg

Kolm aastat tagasi kirjutas Järva Teataja korduvalt Koeru vallas Vao külas asuvast söetehasest. Õigupoolest oli see tavaline kartulihoidla, kus oli hakatud sütt tootma. Hoone läks mitu korda põlema ja päästjad said sinna palju väljakutseid, sest majal puudus korsten ning suitsu immitses igast praost ja avausest.

Pärast seda, kui päästjad olid 2012. aasta kevadsuvel poolteise kuu jooksul saanud Koeru valda Vao külla endises kartulihoidlas tegutsevasse söetehasesse neli väljakutset, korraldasid päästeamet, keskkonnainspektsioon, maksu- ja tolliamet ning politsei- ja piirivalveamet 25. mail Vao söevabrikusse ühiskontrolli.

Ametnikud tuvastasid, et rikutakse tuleohutusnõudeid, mistõttu on tootmistegevus äärmiselt tuleohtlik ning kujutab ohtu inimese elule, tervisele ja varale.

Ettevõte sai ettekirjutuse seadmete töö peatamiseks. Ametnikud hoiatasid, et kui söevabrik ettekirjutust ei täida, rakendub ettekirjutusega antud sunnirahahoiatus 3200 eurot.

Juba järgmisel päeval said päästjad söevabrikusse väljakutse ning paari päeva pärast viis Lääne päästekeskus hoiatuse täide.

OÜ Vao Söevabrik juhatuse liige Aleksei Smelov kinnitas kohe, et tema pole ametnike tegevusega rahul ja kaebab otsuse kohtusse. Seda ta ka tegi ning söevabrik ja päästeenistus käisid ligi kolm aastat kohut, sest vabrik kasutas võimalust protsessida kuni riigikohtuni välja.

Hiljuti otsustas riigikohus jätta OÜ Vao Söevabrik apellatsioonikaebuse rahuldamata, mis tähendas, et pikal kohtuteel said võidu päästjad.

Päästeameti õigusoakonna ekspert Margit-Marit Raudsepp kirjutab päästeteenistuse ajakirjas, et menetlus oli väga keeruline, sest Vao söetehases viibinud inimesed polnud valmis päästeametnikega koostööd tegema ja isegi suhtlema. «Ametnikud olid sunnitud kasutama politsei abi isikute tuvastamisel,» kirjutab ta.

Päästeameti Lääne päästekeskuse Järvamaa päästepiirkonna juhataja Janar Kärner ütles, et Järvamaal pole varem olnud nii pikka kohtuvaidlust, mis on läinud riigikohtuni välja.

Kärner selgitas, et praegu Vaol probleeme pole, sest söetootmine on lõppenud ja ka päästjad ei saa enam sinna väljakutseid.

TULEKAHJUD

Põlengud söevabrikus 2012. aasta kevadsuvel

18. aprillil põles puidukuivati, päästjad tegid kustutustöid ja traktor vedas hoonest välja hõõguvaid küttepuid.

21. mail süttis agregaadi toruisolatsioon, koldest tilkunud tõrv ja kolde ees asunud praht, üks töötaja sai põletushaavu.

Samal päeval levis hoonest musta suitsu, mida põhjustas korstna puudumine, päästjad ventileerisid ruume.

26. mail tuli katuse alt musta suitsu. Kohal olnud töötajad selgitasid päästjatele, et suitsu põhjustab tootmine.

7. juunil kell 22.49 nähti hoone katuse alt suitsu tulemas, selgus, et tegemist oli söetootmisega.

9. juunil kell 5.13 tuli teade, et hoonest tõuseb musta suitsu. Päästjad tulekahju ei tuvastanud, musta suitsu põhjustas ettevõtte tootmistöö.

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles