AJALOOLINE HETK: ameeriklased maandasid Nurmsis miljoneid maksva sõjaväelennuki

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui kaks päeva tagasi läks ameeriklastel Nurmsi õppeväljaku Koigi lennuväljal õhuharjutus nihu ning suurel transpordilennukil C-130 jäi maandumata, siis täna tehti uus katse. 

Esmalt hüppasid lennukist alla langevarjurid, kes kindlustasid ala ning valmistasid harjutuse stsenaariumi kohaselt ette lennuki maandumistsooni. Lennuk maandus, korjas taevasõdurid peale ning edasilendamiseks õhku. Kokku viivi kahe lennukiga läbi neli maandumist ja õhkutõusu. Iga maandumise järgselt kontrollisid ameeriklased murulennuvälja maandumisraja üle.Kaalub see nelja propelleriga õhumasin ju ligi 34 tonni.

Nurmsi õppeväljakut haldab Kaitseliidu Järva malev. Maleva pealik, kolonelleitnant Arvi Niglas oli juba neljapäeval kindel, et ameeriklased teevad lennukite maandamiseks uue katse. Sedavõrd suure lennuki murulennuväljakul maandamine on Niglase sõdul omamoodi märgilise tähendusega, näidates, et Koigi lennuväli on valmis suuri lennukeid vastu võtma. Tema teada maandusid viimati suured lennumasinad Koigi lennuväljal aastakümneid tagasi. Tavaliselt kasutavad välja väikelennukid ja paraplaanid. 

C-130 on sõjaväe transpordilennuk.  Lennuk võib erinevatel andmetel kanda näiteks kuni 92 reisijat/64 langevarjurit või 2-3 Hummerit. Rahalises vääringus maksab üks sellistest lennukitest kümneid miljoneid dollareid.

Arvi Niglas on kahe käega selliste õppuste poolt. «Malevlaste poolt läbiviidav tavakasutus toimub tavaliselt Nurmsi õppeväljaku metsaaladel, lagedal lennuväljal me suuri liikumisi ei tee,» on ta Järva Teatajale öelnud. «Oluline on, et ka lennuväljaala kasutataks rohkem kui seda seni tehakse. Ühelt poolt annavad sellised, liitlaste läbiviidavad õppused Eestile omamoodi turvagarantii, teisalt paneb aktiivsem Nurmsi õppeväljaku kasutamine meid üha rohkem mõtlema lennuvälja arendamise peale. Tulevikus võiksid seal kindlasti olla ööbimis- ja pesemisvõimalused,» sõnas ta.

Koigi lennuväljast soovitakse teha ametlik lennuväli ehk käima on lükatud lennuvälja sertifitseerimisprotsess. 

Ameeriklase õhuharjutus toimus Nurmsis käimasoleva õppuse Sabre Strike raames. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles