Säreverest põgenes laudatäis vasikaid

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe jooksu pannud vasika leidis Ingrid Klein raudtee-äärsest põõsastikust.
Ühe jooksu pannud vasika leidis Ingrid Klein raudtee-äärsest põõsastikust. Foto: Erakogu

Ööl vastu neljapäeva põgenes Säreveres laudast 20 vasikat. Praegu on neist enamik üles leitud, kuid kaks vasikat on endiselt jooksus.

Järvamaa kutsehariduskeskuse tootmisjuht ja kutseõpetaja Ingrid Klein selgitas, et kolmapäeval said vasikad käia karjamaal söömas, aga õhtul ei pandud vabapidamislauda ust kinni, vaid  avaus suleti  kogumisaiaga. «Et vasikad värsket õhku saaksid,» põhjendas ta.

Neljapäeva hommikul vahetust alustanud töötaja aga teatas, et kõik 20 vasikat on laudast kadunud. Kleini ütlust mööda on varemgi juhtunud, et vasikad laudast põgenevad, kuid eelmistel kordadel on nad jäänud nii-öelda kodu ümbrusse. «Kui vasikas põgeneb, otsib ta tavaliselt suuremat liigikaaslast. Meil olid kõrvalkarjamaal mullikad, aga sel korral jooksid vasikad täiesti võõrale territooriumile,» selgitas ta.

Klein on äärmiselt tänulik kohalikele inimestele, kes on vasikatest teada andnud. Vähemalt ühe vasika puhul on Kleinil põhjust tänada ka politseinikke. «Nad leidsid ta öösel 00.30 Oisu teelt, väga ilusti hoidsid teda tee ääres,» sõnas  ta.

Tähelepanelik soovitas Klein olla eelkõige Oisu, Taikse ja Tännassilma elanikel, välistada ei saa, et mõni vasikas on leidnud turvalise koha kellegi koduaias. «Nad otsivad joogivett, hoiavad ilmselt põõsastikesse, kraavide ja veekogude lähedusse, tähelepanelik tasub olla ka põldude äärtes ja videviku ajal, kus nad liikuma võivad hakata,» selgitas Klein.

Kadunud vasikad on täiskasvanule umbes puusani, mis tähendab, et suuremas rohus võivad nad märkamatuks jääda. «Mina leidsin ühe raudtee äärest põõsast, kus ta oli endale pesa teinud. Nad on vaiksed, ei ragista väga,» märkis Klein.

Klein kinnitas, et üles leitud vasikatega on kõik korras ja ühelgi vigastusi pole. «Kõik söövad ja joovad ilusti,» lisas ta.

Neil, kes vasikat märkavad, palus Klein sõltumata kellaajast helistada telefonil 5599 6055. «Vasikale tuleme ise järele, leidja teda kuhugi transportima ei pea,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles