Vaata otseülekannet järele: arvamusliidrid ja noored võtsid luubi alla maaelu

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel oli Türi kultuurikeskuses ideeturg, mis käsitles küsimust, milline võiks olla elu maal ehk väljaspool Tallinna ja Tartut aastal 2025.

Ideeturule olid maakonnalehed (Järva Teataja, Sakala, Pärnu Postimees, Põhjarannik, Virumaa Teataja, Valgamaalane), ettevõtlikule maainimesele mõeldud väljaanne Maa Elu ja Euroopa Parlamendi infobüroo kutsunud lisaks praegustele tegijatele noori ehk neid, kes hakkavad elu kujundama kümne aasta pärast.

Maaelu üle arutleti kolmes debatis, millest üks käsitles majandust ja teine elukeskkonda. Kolmanda debati pidasid noored, kes avaldasid mõtteid eelkõneldu kohta ja rääkisid, kui palju neid üldse huvitab elu maal. Selles debatis osales ka mitmeid Järvamaa noori.

Üritusest tehti otseülekanne, mis on ka järelvaadatav. Ülekande pikkus oli 5 tundi ja 21 minutit.

Orienteeruv ajatelg:

20:50 algab esimene debatt. Teemaks on majandus.

Arutlesid Euroopa Parlamendi saadik Kaja Kallas, majandusgeograaf Garri Raagmaa, Nopri Talu peremees, Maale Elama liikumise käivitaja Tiit Niilo, IT asjatundja Peeter (tehnokratt) Marvet, Setomaa ülemsootska, kommunikatsiooniõppejõud Annela Laaneots, kitsekasvataja, riigikogu liige Martin Repinski, Põhjaka mõisa omanik ja kokk Märt Metsallik.

Jutujuhid oli ajakirjanik Rein Sikk ja ajalehe Põhjarannik peatoimetaja Erik Gamzejev.

2:40:00 algab teine debatt. Arvamusliidrid arutlevad elukeskkonna üle. Osalesid loodusenaine Kristel Vilbaste, Ugala näitleja ja lavastaja Vallo Kirs, kogukonna eestvedaja Igor Taro.

Jutujuht oli Sakala peatoimetaja Hans Väre.

4:18:00 algab noorte arutelu. Noored räägivad, mis neid maale elama tooks ning mida nad maaelust arvavad.

Osalesid Järvamaalt pärit tudengit Silja Ratt ja Kadri-Ann Kertsmik, Koeru keskkooli õpilane Hannes Linno, Paide gümnaasiumi õpilased Kadri Pius ja Kristofer Jürisoo, Rakvere reaalgümnaasiumi õpilane Linda Liis Tanni ja Viljandi gümnaasiumi õpilane Jaana Sild.

Jutujuht oli Järva Teataja peatoimetaja Merili Nikkolo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles