Noormees tunnistas süütamised üles valudest pääsemiseks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Eile Paides kohtupingis istunud 19aastane Ats (pildil paremal) väitis, et  tunnistas aasta tagasi politseile möödunud aasta 15. märtsil Paides kahe hoone põlema paneku üles seetõttu, et vaevles ülekuulamiste ajal seljavalude käes ning tema ainus soov oli vabadusse pääseda ja valule leevendust leida.

Atsiga koos istus süüaluste pingis 18aastane Rander, kes samuti loobus aasta tagasi antud tunnistustest. Rander selgitas, et tema andis aasta tagasi tunnistusi, mis teda süütamistega sidusid, seetõttu, et kartis muidu trellide taha sattuda.

Eile kinnitasid mõlemad, et kuigi möödunud aasta 15. märtsi öösel luusisid nad Paides ringi hoonete ümbruses, mis vahetult seejärel põlema läksid, siis nemad neid hooneid ei süüdanud.

Prokurör Merike Lugna süüdistas Atsi selles, et ta süütas möödunud aasta 15. märtsi öösel hooned Tallinna 2 ja 22. Lugna soovis, et kohus karistaks Atsi kaheaastase vabaduskaotusega, mida ei pöörata täitmisele, kui noormees ei pane kahe aasta jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Randerit süüdistas prokurör Lugna Tallinna 2 süütamises ja soovis tema karistamist aasta ja ühe kuu pikkuse vabaduskaotusega, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane 18 kuu jooksul toime uut kuritegu.

Lugna ütlust mööda jäädvustasid turvakaamerad, et kõnealusel ööl Paides autoga ringi tiirutanud noormehed olid vahetult enne põlenguid käinud nende hoonete ligiduses.

Samuti tunnistas selles seltskonnas viibinud Remo, et nad tiirutasid tol ööl autoga mööda Paide linna ringi, tekkis mõte panna mõni mahajäetud maja põlema ja see mõte tehti ka teoks.

Nii Ats kui ka Rander tunnistasid, et sõitsid koos Remo ja veel kahe inimesega möödunud aasta 15. märtsi öösel Paides ringi, kuid majade põletamisest polnud juttu.

Samuti tunnistasid mõlemad, et viibisid vahetult enne kahe hoone süttimist nende läheduses, kuid käisid seal urineerimas ja süütamisest ei tea nad midagi.

Nende vastu tunnistanud Remo võis Atsi ja Randeri arvates teha seda hirmus, et muidu hakkab politsei teda süüdistama, või seetõttu, et ta pole noormeeste arvates aus ja täie mõistusega.

Prokurör palus kohtul arvestada noormeeste varasemate ütlustega, kus nad süütamisi üksikasjalikult kirjeldasid, ja mitte arvestada kohtus räägituga, kus nad soovisid vaid süüst vabaneda.

Nooremehed palusid ennast õigeks mõista ja kinnitasid, et olenemata varasematest ütlustest pole nemad kahe hoone süütamisega vähimalgi määral seotud.

Kohus teeb otsuse teatavaks 1. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles