Võidupäeva jagus kõike muud kui võidurõõmu

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste saatus teises maailmasõjas oli võidelda nii Vene kui Saksa poolel. Sel põhjusel on loo kujunduses kasutatud pilte Eesti Leegioni piirikaitseüksuse sõduritest (Paide, 1944. aasta) ja vastaspoolel võidelnute sõjateel kasutatud autentseid esemeid. Nii pildid kui esemed pärinevad SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumi kogust.
Eestlaste saatus teises maailmasõjas oli võidelda nii Vene kui Saksa poolel. Sel põhjusel on loo kujunduses kasutatud pilte Eesti Leegioni piirikaitseüksuse sõduritest (Paide, 1944. aasta) ja vastaspoolel võidelnute sõjateel kasutatud autentseid esemeid. Nii pildid kui esemed pärinevad SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumi kogust. Foto: SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumi kogu

Oma lapsepõlveloo ärevamaid aegu, kuhu mahtus ka täna 70 aastat tagasi teisest maailmasõjast räsitud Euroopasse rahu saabumine, meenutavad kolm vanahärrat, elupõlist järvalast.

«Venelane tuleb, venelane tapab!»

Koeru meest Uno Aani (78) ootas 1944. aasta sügisel ees koolitee. Pisike Uno ja tema sõber ootasid seda väga. Kooliminek aga viibis: õppetöö hakkas Aani mäletamist mööda pihta alles oktoobris või isegi novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles