Varinguekspert: püüame Nepalis pääseda rususid läbi töötama

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varinguspetsialist Gert Teder (vasakul).
Varinguspetsialist Gert Teder (vasakul). Foto: Erakogu

Nepali möödunud laupäeval tabanud maavärina tagajärgedega tegelemiseks saatis Eesti välja 15liikmelise ekspertide meeskonna. Kambas on meedikud, päästjad, logistikud ja teami juhtkond.

Varingueksperdina teami kuuluv Gert Teder tunnistas, et kohapeal ootavad neid rängad olud. «Minu eelinfoks on 2005. aasta Pakistani missioon. Ka Nepalis on sarnane ehistuskultuur, varisenud on väga suurel alal. Et seal on mägine piirkond, siis on tekkinud maalihkeid ja teed on suletud,» kirjeldas ta.

Nepali maavärina magnituud oli 7,8. Järeltõukeid võivad olla kuni 6,5 magnituudi. «Ühesõnaga seal oli ja on väga agressiivne maavärin,» nentis ta.

Gert Teder tunnistas, et Nepal on merepinnast väga kõrgel, mis tähendab, et Eesti eksperdid ei saa kohe saabumisjärgselt tegevusse astuda. Esmalt tuleb võtta aklimatiseerumisaeg ja alustada tuleb tasapisi.

Meie ekspertide sealviibimine on planeeritud kümnepäevaseks. «Püüame pääseda rususid läbi töötama. Samuti on vaja kohapealset olukord Nepaali valitsuse jaoks kaardistada,» avaldas Teder tööülesandeid. «Kolmandaks tuleks meil tasapisi alustada meditsiinilise toe ja abi andmist. Edaspidi lähebki katastroofipiirkonnas nii, et suuresti on vaja just humanitaarabi.»

Soomest Kuopio lennuväljalt ööl vastu esmaspäeva Nepaali poole teele asuma pidanud Soome ja Eesti päästemeeskonna lend lükkus edasi pärastlõunasse, ütles Soome kriisikeskuse ametnik Esa Ahlberg.

Eesti päästemeeskonna esialgne sihtpunkt on Kathmandu.

Ahlbergi arvates alustatakse lendu umbes kell 15, oma Soome ametivendadega siirdub Nepali ka Eesti päästemeeskond. Sõit kestab umbes seitse tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles