Laulurästa lauluaeg

Ingmar Muusikus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingmar Muusikus

Laulurästas alustab hommikust kontserti esimesena ja lõpetab õhtuse etteaste viimaste hulgas. Kes tahab kuulda parimaid palasid, peab vara tõusma, sest õhtune rästas ei ole nii hoogne kui hommikune. Juba aovalguses, praegu umbes poole viie ajal, võtab aprillikuu esilaulik kuuseladvas istet. Varastel tundidel rõkkab okasmets tema kõlavatest laulusalmidest.

Laulurästaga samal ajal esinevad ka punarind ja pöialpoiss, kuid nii punarinna pärlendavad heliread kui ka eriti pöialpoisi ülikõrged «valsikeerutused» kipuvad laulurästa laulu kõlades kõrvust kaduma: ta laulab õrnemad laulikud lootusetult üle. Kuid see ülelaulmine on kuulamist väärt.

Laulurästa erakordselt vaheldusrikas ja vali laul koosneb «lausetest», mille moodustavad «sõnad». Erinevaid «sõnu» on kümneid, lind vilistab igat neist kolm-neli korda järjest, enne kui võtab järgmise. Laulja repertuaar moodustub sõnavarast ja selle aeglasest pausidega kordamisest, nagu loeks rästas mõnd pidulikku luuletust. Igal linnul on oma lemmikmotiivid, mida ta rohkem kasutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles