Järvakad jõudsid Jüriöö jooksul poodiumile

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JOKA

Vabariiklik öine teateorienteerumine 56. Jüriööjooks toimus tänavu Alatskivil. Igakevadisel Eesti orienteerumise traditsioonikaimal võistlusel oli stardijoonel üle 50 viieliikmelise võistkonna, kes asusid heitlema legendaarse rändauhinna «Kalevipoeg kivi viskamas» võidu eest.

Järvamaa orienteerumiskubi JOKA oli treener Paul Poopuu sõnul võistlemas nelja võistkonnaga ja klubi esindusvõistkond püsis seekord kogu võistluse esikohaheitluses. «JOKA esindusvõistkonnas läks avavahetuses rajale  Ilmar Udam. Ta on viimastel aastatel tõestanud end suurepärase avavahetuse jooksjana, kes kannatab kiiret jooksutempot ja suudab teha liidergrupis õigeid valikuid ning mitte hävida hajutuspunktidega. Ka seekord lõpetas Ilmar esimeses liidergrupis viiendana, andes teate üle vaid 19 sekundilise kaotusega liidrile,» kirjeldas Poopuu.

Viieetapilise Jüriööjooksu teises ja neljandas vahetuses jooksevad naised ja sageli on just need vahetused otsustavad kogu võistluse tulemusele. Ka JOKA esindusvõistkonna trump on naisvõistlejad Sigrid Ruul ja Evely Kaasiku, kes mõlemad kuuluvad Eesti orienteerumisparemikku. Sigrid Ruul alustaski teist vahetust Poopuu arvates suurepäraselt ja tõusis võistluse liidriks. Vahepeal enam kui minutile kasvanud edu sai aga väikese tagasilöögi hüppeliigese väänamisega, mis jooksutempot veidi kahandas ning jälitajad uuesti kannule tõi. Raja lõpuosa tasavägises heitluses tuli Sigridil joosta ka veidi pikem hajutusvariant ja liidrikoht napi 30 sekundiga loovutada ning kolmanda vahetuse mees pääses rajale teisena. Kolmanda vahetuse tegi suurepärase jooksu Kaarel Kallas, kes läbis etapi paremuselt teise etapiajaga ja andis teate üle kolmandana. Esikoha heitlus oli endiselt väga tasavägine ja pärast kahetunnist võistlust mahtus liiderkolmik 34 sekundi sisse. Neljandas vahetuse läks rajale järvakate loodetav trumpäss Evely Kaasiku, kellelt oodati suurepärast jooksu ja nii ka läks. Tasavägises heitluses Tallinna klubi SK 100 võistleja soomlanna Outi Hytöneniga ja võrulanna Laura Joonasega õnnestus Evelyl raja lõpuosas konkurente edestada ja tuua orienteerumisklubi JOKA esmakordselt Jüriööjooksude ajaloos teatevahetusse liidrina. Ankrumees Tiit Tähnasel olid rajale minnes pinged väga suured, sest edu SK 100 ankrumehe, maailmameistrivõistluste kaheksanda mehe ungarlase Zsolt Lenkei ees oli napp 45 sekundit ning ega võrokesedki kaugel polnud. Raja algusosas ei suutnud Tiit jooksu hästi sujuma saada, tegi paar orienteerumisviga, aga võitles lõpuni ja tõi Järvamaa orienteerumisklubi JOKA võistkonna viieaastase vaheaja järel taas Jüriööjooksu kolmandale poodiumikohale. Võitis SK 100, kelle järgnes OK Võru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles