Veteranid: me ei võidelnud mingi ideoloogia nimel

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja veteranid Lembit Leinjärv (vasakul) ja Kalju Tamm on läbielatule vaatamata suutnud säilitada positiivse ellusuhtumise. Kui vaja ja ilm lubab, kolivad nad kasvõi kohvitassidega rõdule.
Teise maailmasõja veteranid Lembit Leinjärv (vasakul) ja Kalju Tamm on läbielatule vaatamata suutnud säilitada positiivse ellusuhtumise. Kui vaja ja ilm lubab, kolivad nad kasvõi kohvitassidega rõdule. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teises maailmasõjas võidelnud Lembit Leinjärv (89) ja Kalju Tamm (88) ei tunne end puudutatuna, et veteranistaatus nende kohta justkui ei käi. Patriootlik moto «Eesti eest!» on neidki kannustanud kogu elu.

Lembit ja Kalju on 1926. aastakäigu mehed, vanusele vaatamata äärmiselt terased, lasevad rääkida pigem ajalool ja faktidel kui emotsioonidel. Elavad Türi kesklinna korrusmajas, vaid trepikojad on erinevad. On Türi valla aukodanikud.

Erinevad on meeste elusaatused. Jah, nad mõlemad on võidelnud teises maailmasõjas Saksa poolel ja mobiliseeritud 1944. aastal, Türilt pärit Leinjärv 14. ja Virumaa juurtega Tamm 17. augustil, kuid sellega asi piirdub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles