Teraviljakasvatajad kogunesid täna Paidesse

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Täna on Paide kultuurikeskuses teraviljafoorum, kus jutud keerlevad teemal «Efektiivselt majandades saab põllult nii toidu, sööda kui ka energia».

Eelmise aasta oktoobris kinnitatud Eesti teraviljasektori arengukava aastateks 2014–2020 seab eesmärgiks suurendada viljatootmist 1,5 miljoni tonnini aastas ja kahekordistada teravilja eksporti.

Tänast teraviljafoorumit korraldava Eesti põllumajandus-kaubanduskoja teraviljatoimkonna esimees Mati Koppel sõnas, et teraviljakasvatuses muutub järjest aktuaalsemaks toidu ja loomasöötade tootmise kõrval ka energiatootmine. «Efektiivselt majandades saab põllult nii toidu, sööda kui ka energia. Eestis tuleb keskkonnasõbralikku majandamist silmas pidades püüelda saagitasemete jätkuva tõstmise suunas,» lausus ta.

Möödunud aastal saadi Eesti põldudelt soodsate ilmastikuolude ja suurenenud efektiivsusega  rekordsaak. Teravilja kogusaagiks kujunes üle 1,2 miljoni tonni, mida on aasta varasemast 25 protsenti rohkem.

Teravilja kasvatati 332 900 hektaril, mida on 21 800 seitse protsenti rohkem kui 2013. aastal. Hektarisaagikus kasvas aastaga 17 protsenti.

Viimaste aastate head teraviljasaagid on märgatavalt suurendanud Eesti ekspordivõimet. 2014. aastal eksporditi Eestist 103 miljoni euro väärtuses teravilja ja -tooteid.

Tänane teraviljafoorum algas kell 10 põllumajandusministeeriumi esindaja Illar Lemetti sõnavõtuga ühisest põllumajanduspoliitikast 2014–2020.

Päeva kava jätkub järgmiselt:

10.50 Teraviljatootjate konkurentsivõime – Ants-Hannes Viira, Eesti maaülikool

11.20 Masintehnoloogiad teraviljakasvatuses – Peeter Viil, Eesti taimekasvatuse instituut

11.55 Teraviljaturu trendid 2015 – Marge Pähkel, Scandagra Eesti

12.30 Energia ja süsiniku bilanss – Margus Ameerikas, Baltic Agro

13.00 Lõuna

14.00 Integreeritud taimekaitse – Mati Koppel, Eesti taimekasvatuse instituut

14.30 Mahepõllumajanduse põldkatsete tulemused ja mahevilja eksport – Margus Ess, Andrus Koha, Wiru Vili

15.00 Rukkiaasta – Hans Kruusamägi, Eesti Rukkiselts

15.20 Kokkuvõte

Foorumiks ilmub artiklite kogumik. Foorumi korraldust toetab Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles