7000 Järvamaa elaniku dokumendid aeguvad

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Merit Männi

Käesoleval aastal aegub üle 7000 Järvamaa elaniku isikut tõendava dokumendi.

Paide teeninduse peaspetsialist Ive Luur ütles, et Eesti kodaniku isikutunnistus ehk ID-kaart on kohustuslik isikut tõendav dokument alates 15eluaastast. Kaarti saab lisaks tavapärasele isiku tõendamisele kasutada ka enda isiku tuvastamiseks veebis ning digitaalallkirja andmiseks. Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna piires saab ID-kaarti kasutada ka reisidokumendina. Eesti kodaniku pass on reisidokument ja ei ole kohustuslik, välja arvatud eelmainitud piirkondadest väljapoole sõites. Enne reisi on kasulik külastada Välisministeeriumi kodulehte www.vm.ee, kust leiab täpse info kõikide riikide reisitingimuste kohta. Kontrollige enne reisile minekut aegsasti oma dokumentide kehtivust ning külastatava riigi nõudeid dokumentidele. Tasub tähele panna, et osad riigid nõuavad passi kehtivust kuus kuud peale riigist lahkumist.

Isikut tõendavate dokumentide taotlemise ja väljastamisega tegelevad Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) teenindused. Järvamaal asub politsei teenindussaal Paides, Suur-Aia 19/21. Mugavamaks ja kiiremaks teenindamiseks on võimalik endale PPA koduleheküljel www.politsei.ee eelnevalt külastuseks aeg broneerida. Teeninduses saab tasuta teha dokumendifoto, kuid selle võib eelnevalt teha ka fotograafi juures. Kellele on varem välja antud pass või ID-kaart, saavad uut ID-kaarti taotleda ka kirja või e-posti teel. Passi taotlemiseks peab kindlasti pöörduma teenindussaali, et hõivata sõrmejäljed.

Isikut tõendav dokument väljastatakse 30 päeva jooksul pärast taotluse esitamist. Kiirkorras taotletud ID-kaart väljastatakse viie tööpäeva jooksul Tallinnas ja pass kahe tööpäeva jooksul, samuti Tallinnas. Täpsemat infot taotlemise tingimuste kohta saab PPA koduleheküljelt või infotelefonilt 612 3000.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles