Öine taevas pakkus värvimängu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh

Päikesel aset leidnud purse ja teisipäeval Maale jõudnud magnettorm maalis ka Järvamaa taeva värviliseks. Esimesi virmalisi nägid järvalased juba teisipäeva õhtul 19 paiku. Inimesed märkasid erakordselt ergast värvidemängu.

Tallina tehnikaülikooli doktorant Tarmo Koppel pidas 17. märtsil kell 4.30 Greenwichi aja järgi Maale jõudnud laetud osakeste voolu ja sellega kaasnenud magnettormi viimase 12 kuu tugevaimaks. «See on ka viimaste aastate tugevamate tormide hulgas,» lisas ta.

Üheksapallisel skaalal sai torm tugevuseks kaheksa. Nii tugevaid torme on Koppeli teada aastas üks-kaks. Rahvusvaheliselt juba pätrikupäeva magnettormi nime kandev torm põhjustaski öötaevas eredaid värvimänge. «Mida tugevam on magnettorm, seda suuremad on võnked maa magnetosfääris, mis tähendavad ka, et seda eredamad on virmalised,» lausus Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles