ELSi kampaania kutsub loomaomanikke oma kasse ja koeri steriliseerima ja kastreerima

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass poegadega. Pilt on illustreeriv
Kass poegadega. Pilt on illustreeriv Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Eesti Loomakaitse Selts kutsub enne kevadist poegimisaega kõiki kassi- ja koeraomanikke steriliseerima ja kastreerima oma lemmikuid vältimaks soovimatuid järglasi, haigusi ja stressis koduloomi. 16. märtsist 12. aprillini pakuvad seltsi kevadise kampaania raames tavapärasest soodsamalt steriliseerimisi ja kastreerimisi 8 loomakliinikut üle Eesti.

Emaste lemmikloomade steriliseerimine ja isaste kastreerimine aitab vähendada hulkuvate loomade arvukust tänavatel: näiteks kassid ja koerad toovad ilmale vähemalt 3-4 pesakonda aastas, igas neist keskmiselt viis poega. Varjupaigad on täis hüljatud loomi, sest lemmikloomi sünnib piiramatult ja kontrollimatult rohkem kui on neile kodusid, ning igal aastal hukatakse kahetsusväärselt palju elujõulisi koeri ja kasse.

Paljud loomaarstid ja teaduslikud uuringud kinnitavad, et steriliseerimine on emase lemmiklooma tervisele ja enesetundele hea, vähendades tunduvalt emakapõletike, piimanäärme-, emaka- ja munasarjavähi riski, samuti hoides eemale võõraid ja haigusi edasi kandvaid isasloomi. Emase looma jooksuaeg, tiinus ja imetamine on loomale kurnav ning stressirohke. Kastreeritud isased lemmikloomad on tervemad ja rahulikumad, muutudes tavaliselt kodusemaks, sest enam ei ahvatle ümbruses indlevad emased neid hulkuma minema ja teiste isastega kaklusi pidama. Kastreerimine ennetab munandite vähi teket, eesnäärme probleeme, perianaalsete kasvajate ja songade kujunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles