Hispaania hävitajad lendavad üle Paide

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja. Pilt on illustratiivne.
Hävitaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Kui ilm lubab teevad Ämaris baseeruvad Hispaania hävitajad eeloleval pühapäeval üle mitme Eesti linna madallennu.

Eesti vabariigi 97. aastapäeva tähistamiseks 24. veebruaril planeeritud Hispaania hävitajate lend üle Eesti

linnade jäi ilmaolude tõttu ära. Sünoptikute sõnultõotab eelolev pühapäev head lennuilma.

Plaani kohaselt lendavad hävitajad üle Eesti linnade 1000 jala ehk veidi enam kui 300 meetri kõrgusel keskpäeva

paiku. Ilmaolude tõttu võib mõni ülelend ära jääda ning ajakava võib muutuda.

Ülelendude orienteeruva ajakava kohaselt peaks Hispaania hävitajad lendama üle Paide 13.15 paiku, tulevad nad Rakvere poolt ja suunduvad Rapla poole.

Hispaania hävitajad Eurofighter moodustavad praegu Ämari lennubaasis paikneva NATO õhuturbe üksuse. Hispaania õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe sakslastelt üle 1. jaanuaril. Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvavad lisaks Ämaris baseeruvatele Hispaania hävitajatele ka Šiauliais baseeruvad Itaalia hävitajad Eurofighter ning Poola hävitajad MiG-29 ning Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Belgia hävitajad F-16.

Nii hispaanlaste kui ka itaallaste relvastuses olev Eurofighter Typhoon on üks maailma moodsamaid lahingulennukeid. See on kahe mootoriga mitmefunktsiooniline hävitaja, mis tähendab, et võib täita hävitaja, ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid. Lennuki relvastusesse kuulub suur valik mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa relvi: suurtükk, reaktiivmürsud, juhitavad raketid, pommid ja muu. Praegu kuulub Briti, Saksa, Itaalia, Hispaania, Austria ja Saudi Araabia õhujõudude relvastusesse. Ka Omaan on lennukeid tellinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles