Abivallavanem varastas puudega lapse raha

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud suvel marssis Maret Põder Tallinnas laulu- ja tantsupeo rongkäigus koos Roosna-Alliku valla rahvaga, kellel polnud õrna aimugi, et abivallavanem on puudega lapse tagant raha varastanud.
Möödunud suvel marssis Maret Põder Tallinnas laulu- ja tantsupeo rongkäigus koos Roosna-Alliku valla rahvaga, kellel polnud õrna aimugi, et abivallavanem on puudega lapse tagant raha varastanud. Foto: Dmitri Kotjuh

Roosna-Alliku abivallavanem Maret Põder varastas kahe aasta jooksul lastekodus elanud puudega noormehelt pensioniraha ligi 5000 eurot, mis pidi minema noormehe korteri ostuks.

Kolmapäeval ulatas Roosna-Alliku vallavanem Peeter Saldre aastaid abivallavanemana töötanud Maret Põdrale distsiplinaarmenetluse kokkuvõtte ja tegi teatavaks, et viimast päeva on Põder vallavalitsuses esmaspäeval.

Piinlik juhtum sai alguse mitu aastat tagasi, kui kohus määras Roosna-Alliku vallavalitsuse ühe puudega noormehe eestkostjaks.

Noormees elas Järvamaa lasteabikeskuses. Et ta sai riigilt pensioni, tuli vallavalitsuse ametnikel vormistada talle pangakonto. Selle ülesande sai endale abivallavanem Maret Põder.

Põder käiski pangas, tegi noormehele konto ja sai ka tema pangakaardi koos PIN-koodiga.

Vallavalitsuses lepiti kokku, et kuna noormees saab paari aasta pärast täisealiseks ja peab õpingute lõppedes lasteabikeskusest lahkuma, siis kogutakse pensioniraha talle Roosna-Allikule korteri ostuks.

Nende aastate jooksul kulutati vallavalitsuse ja noormehe loal tema pensioniraha 850 eurot. Selle eest osteti noormehele jalgratas, maksti ära mõni trahv ja ta sai ka taskuraha.

Kui noormees sai 18aastaseks, läks ta panka, sest teadis, et tema kontole on kogunenud tuhandeid eurosid. Üllatuseks näitas kontoväljavõte, et viimaste aastate jooksul on abivallavanem kasutanud kontot nii, nagu oleks see tema isiklik omand. Põder oli sealt tasunud oma pere telefoniarve, ostnud kütust, käinud kaupluses ja automaadist sularaha välja võtnud.

Saades teada, et korteriostuks kogutud raha on läinud, teavitas noormees sellest lasteabikeskuse töötajaid, kes teavitasid juhtunust Roosna-Alliku vallavanemat.

Vallavanem Peeter Saldre ütles, et ei suutnud algul uskuda, et tema kolleeg on midagi sellist teinud. «Läksin kohe Maret Põdra käest uurima ja ega ta ajanudki midagi tagasi, vaid tunnistas, et oli noormehe raha enda tarbeks kasutanud,» lausus Saldre.

Saldre lisas, et Põder öelnud talle, et lihtsalt kasutas seda raha ja kui oleks kätte jõudnud aeg noormehele korter osta, siis ta oleks raha tagasi andnud. «No see on lihtsalt jutt, tegelikult oli see vargus. Ta poleks tohtinud seda raha kasutada,» sõnas Saldre.

Saldre ütlust mööda päästis kõige hullemast see, et Maret Põder maksiski noormehelt varastatud 4700 eurot tagasi ja raha on praegu noormehe volitusel vallavalitsuse käsutuses. «Noormehele ostetakse korter ja juba järgmisel kuul saab ta oma uude koju sisse kolida,» täpsustas ta.

Saldre selgitas, et lisaks noormehe pensioniraha vargusele on Põder kuritarvitanud ka valla raha. Nimelt väitis ta möödunud aastal vallavalitsuse istungil, et kuna noormees sai 18aastaseks, siis riik talle pensioni enam ei maksa ja ta vajab toimetulekutoetust.

Peeter Saldre tunnistas, et Põdra väidet nad kontrollima ei hakanud ja vallavalitsus maksiski noormehele toimetulekutoetust. Hilisem uurimine on tuvastanud, et Põder valetas pensioni katkemise kohta. Nüüdseks on ta ka vallale tekitatud kahju hüvitanud. Järva Teataja palus Maret Põdralt kommentaari, kuid ta keeldus sellest. «Ma ei ole midagi võtnud,» sõnas ta.

Segadused rahaga on Maret Põdra ennegi tööta jätnud

2005. aasta augustis kirjutas Sakala, et  Karksi vallavalitsusest lahkus sotsiaaltöötaja Maret Põder, kes oli viivitanud 480 krooni hooldajatoetuse edastamisega ning esitanud vallale rahasaajate võltsitud allkirjad.

Vallavanem Arvo Maling ütles, et kuus aastat sotsiaaltööspetsialistina ametis olnud Maret Põder pidi hooldajatoetuse kätte toimetama kahele inimesele, mõlemale 240 krooni. «Ta ütles raamatupidajale, et on raha ära viinud, ja näitas paberit, millel mõlema inimese allkirjad tõestasid raha kättesaamist,» selgitas  Maling. «Hiljem aga selgus, et allkirjad on võltsitud ja raha on Põdra käes.»

Juhtum tuli ilmsiks, kui üks kahest hooldajatoetuse saajast oma igakuisele 240 kroonile vallamajja järele tuli.

Vallavanem Malingu sõnul oli sotsiaaltöötaja Maret Põder selleks ajaks raha enda käes hoidnud kaks päeva. Seejärel maksis Põder raha mõlemale inimesele ära. «Kuigi summa ei olnud suur, otsustasin, et vallavalitsuse ja Maret Põdra teed peavad lahku minema,» sõnas Maling.

Maret Põder tunnistas oma eksimust, kuid väitis, et tal polnud kavatsust raha varastada. «Jah, asi viibis, kuid kõik said oma raha kätte. Allkirjad kirjutasin saajate eest selleks, et näidata, et asi on juba korras,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles