Süütaja paljastas üks saatuslik viga

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aasta 27. novembril süütas Reino Türi vallas Jändja külas heinaküüni, mis põles maani maha. Nüüd peab ta hüvitama sellega tekitatud ligi 25 000 euro suuruse kahju.
2013. aasta 27. novembril süütas Reino Türi vallas Jändja külas heinaküüni, mis põles maani maha. Nüüd peab ta hüvitama sellega tekitatud ligi 25 000 euro suuruse kahju. Foto: Tiit Reinberg

Üleeile kohtus küüni süütamise ja muude kuritegude eest vangi mõistetud Reino paturegister pani isegi uurijaid kahtlema, kas noormees ikka annab endale oma tegudest aru.

Üleeile saabus Reino Paide kohtumajja vaba mehena, olles vaid päev varem vabanenud vanglast kuritegude pärast, mille eest mõisteti ta poolteist aastat tagasi vangi.

Reino on politseinikele vana tuttav. Tema paturegister sai alguse siis, kui ta oli 15aastane ja üritas koos sõpradega metallikokkuostust vanametalli varastada.

Loetud päevad hiljem ebaõnnestus tal autovargus. Mõni kuu hiljem murdis ta kauplusse sisse ja varastas suuremas koguses alkoholi.

Need ja tema hilisemad kuritööd võib kokku võtta kui lihtlabased pättused, sissemurdmised ja vargused.

Üleeile tunnistas Reino kohtus juba palju tõsisema kuriteo üles.

2013. aasta 27. novembri öösel palus Reino ennast sõpradel Türi valda Jändja külla sõidutada. Ta ei teinud saladust, et tahab seal heinaküüni põlema panna.

Jändjal jäid sõbrad autosse ootama ja Reino käis viis või kümme minutit ära. Tuli tagasi ja ütles, et sõidame ära, sest ta pani küüni põlema.

Noormehed sõitsid Türile ja kui märkasid seal päästeautosid kihutamas, sõitsid nende järel Jändja külla tagasi.

Taevasse ulatuvate leekide imetlemine sai Reinole saatuslikuks, sest üks pealtnägija jättis noormeeste auto registrinumbri meelde.

Reino ei ajanud kohtus selle küüni süütamist tagasi.

Reino ja tema kolm sõpra tunnistasid kohtus veel hulk kuritegusid üles. Näiteks ärandasid nad sama aasta augustis Türilt ühe Žiguli, sõitsid sellega Koeru ja peksid auto puruks.

Paar korda jäid nad vahele kütusevargusega.

Ühe kummalisema kuriteo pani Reino koos sõpradega toime möödunud aasta esimestel päevadel. Üks noormeestest registreeris ennast sisse Türi võõrastemajja. Öösel läks sinna kogu kamp, kes peksis võõrastemaja segamini ja võttis kaasa kõik, mis oli vähegi väärtuslik kuni nuudlipakini välja.

Võõrastemaja hoovist ärandas Reino 14 aastat vana avariilise BMW. Selle vedasid nad teise autoga metsa, kruvisid osa detaile maha ja siis hoidis Reino gaasipedaali põhjas niikaua, kui ülekuumenenud auto süttis.

Mis metsas täpselt juhtus, oli politseinikele hiljem hästi teada, sest üks noormeestest filmis seda mobiiltelefoniga.

Et mitte vahele jääda, rebisid nad võõrastemaja sissekirjutusraamatust noormehe andmetega lehe välja. See vargaid ei aidanud, sest järgmiselt lehelt võis pisut silmi pingutades välja lugeda öömajal olnu nime ja telefoninumbri.

Prokuröri abi Tiina Viru ütles kohtus, et Reino kuritegude puhul tekkis küsimus, kas ta ikka annab endale oma tegudest aru, ja seetõttu tehti talle ekspertiis. See kinnitas, et Reino on süüdiv inimene ja peab kohtus oma tegudest aru andma.

Reino kaitsja palus kohut arvestada karistust määrates asjaolu, et Reinol on olnud traumajärgne ajukahjustus ja seetõttu on tal olnud mälulünki.

Kohus karistas Reinot kahe aasta ja nelja kuu pikkuse vangistusega, kuid kohtusaalist lahkus ta vaba mehena, sest tal on õigus kohtuotsus vaidlustada. Kui ta seda ei tee, siis teatatakse talle lähiajal, mis ajaks peab ta vangi minema.

Lisaks vanglakaristusele peab Reino hüvitama küüni põlenguga tekitatud ligi 25 000 euro suuruse kahju ja veel tuhandeid eurosid, mille väärtuses on ta põhjustanud kahju teiste kuritegude ohvritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles