Küttehoov hakkas puidust mänguasju tegema

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Metsatrans Särevere küttehoovi töötaja Anyta Haug on värvinud ja pannud puidust mänguasju kokku alles kuu aega, kuid võib kinnitada, et töö on lahe ja sellega saab hea tahtmise korral hakkama igaüks.
Osaühingu Metsatrans Särevere küttehoovi töötaja Anyta Haug on värvinud ja pannud puidust mänguasju kokku alles kuu aega, kuid võib kinnitada, et töö on lahe ja sellega saab hea tahtmise korral hakkama igaüks. Foto: Dmitri Kotjuh

Kuu aega tagasi asus Särevere küttehoov puust mänguasju meisterdama, ruum ja materjal selleks olid olemas ning töötajatel aega ja tahet käsitsi midagi valmistama hakata.

Kuu jagu päevi tagasi tegi osaühingu Metsatrans Särevere küttehoovi omanik Väino Liidlein prooviks esimese mänguasjana puust auto. See tuli hästi välja ja näitas töötajatelegi, mida nad võiksid puidust tootma hakata.

Puidutööd Liidlein õppinud pole, kuid tema meelest pole see õige meesterahva puhul takistus. «Nii andsin töötajatelegi oma eeskujuga julgust proovida, sest oleme siin väike seltskond ja mõistame hästi, et kõigil tuleb sissetuleku saamiseks midagi teha, ei saa ainult istuda ja paremale tulevikule loota,» selgitas ta.

Töötajatel tekkis kiiresti hasart ning mänguasjad hakkasid aina täiustuma ja läksid keerulisemaks ehk neile lisandus eemaldatavaid osi nagu Lego klotsidel.

Käsitööna valmivate puidust mänguasjade juures on meeste töö üksikosad välja lõigata, naised lihvivad ja värvivad need üle ning panevad mänguasja kokku.

Ettevõtte töötaja Anyta Haug pidas mänguasjade tegemist lahedaks tööks. «Olen siin olnud alles kuu aega, kuid võin kinnitada, et pole midagi keerulist. Hoopis lahe on pakkuda uusi mänguasju, mida puust teha saaks, ja mõelda neile värvilahendusi,» selgitas ta.

Nii on valminud erinevas suuruses politseiautod, rekad ja metsaveokid palgikoormaga, rongid koos vagunitega ja tuletõrjeautod. «Viimase uue tööna võtsime teha bussi, kus on reisijadki sees,» täpsustas Väino Liidlein.

Et iga järgmise mänguasja valmimine võttis juba vähem aega, on neid kogunenud paras hulk, mida võib näidata ja müüa. Ettevõtte raamatupidaja Vaari Peets sõnas, et laos pole varsti enam vaba ruumigi. «Väärt mõte tuli Väinol alustada puu ülejääkidest millegi kasuliku tootmist. Muidu panime neid siin vaid kütteklotsidena müüki, nüüd saame pakkuda e-poodide kaudu ka puidust mänguasju,» lausus ta.

Ligi 20 aastat ettevõtjana tegutsenud Liidlein usub, et nende valmistatud puidust mänguasjad sobivad lasteaedadesse ja kõigile, kel on lapsed. «Me ei ole kindlasti ainsad, kes puidust mänguasju teevad, kuid poodides ma neid müügil pole näinud, vaid plastist ja kaugete maade tooteid, mille töökindluses on tihti põhjust kahelda,» lausus ta.

Küttehoovi mänguasjadele on Liidlein valmis andma kasvõi eluaegse garantii. «Lapsed võivad neile mängides pealegi istuda, katki nad ei lähe,» lisas ta.

Autode kõrval valmivad Särevere küttehoovis ka puust panipaigakirstud, neidki on riiulitel mitmes suuruses. Nii mänguasjad kui ka kirstud valmivad Liidleini selgitusel heledamast kuuse- või tumedamast männipuust. «Lepa- ja saarepuust oleme hakanud tegema mööblit. Kõik ettevõtte puhkeruumi lauad, pingid ja köögikapid on firma meeste tehtud,» ütles ta.

Lisaks küttepuude müügile pakub ettevõte ka metsa väljavedu ja saematerjali lõikamist. Selle tarvis on 20 aastat tegutsenud osaühingul metsaväljaveoautod ja korralik saeraam. «Ainult küttepuumüügile loota ei saa, mitmes soe talv juba järjest ju. Kuigi põhitulu tuleb ikka metsaväljaveost, tuleb ettevõtjana kogu aeg midagi uut välja mõelda ja katsetada,» arutles metsaveoautojuhina oma äri ajamist alustanud Väino Liidlein.

Ettevõttel on 12 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles