Ohtlik katse: nõrk jää neelas päästja

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näitamaks, et veekogusid kattev jääkiht on endiselt väga õrn ning uljaspeade katsetamised võivad lõppeda ettearvamatult, korraldas Järva Teataja koos Paide päästjatega ühe katse.

Koht: Paide Pärnu jõe umbsopp Paide tehisjärve lähistel

Tegevus: Paide komando päästja Kristo Kalda (nimetagem teda demomeheks) pidi kukkuma jääauku ning demonstreerima jäänaasklite kasulikkust enda tugevamale jääle ja kaldale vinnamisel.

Tegelikkus: jää ei kandud demomeest sekundikski - mees kukkus, sumaki, jäisesse jõevette ning katsed end päästa ei olnud tulemuslikud. Sekkuma pidid kaldal olnud päästjad ning mees vinnati kaldale hoopis päästeridva otsas oleva silmuse abil.

Tegemist on kontrollitud tingimustes korraldatud eksperimendiga. Demomeheks oli vastavat riietust (kuiv ülikond) kandnud kogenud päästja, kaldal olid päästevahenditega ootevalmis tema kolleegid ja operatiivkorrapidaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles